Здоров'я
Абрикоси: користь та шкода для організму

Ароматний фрукт не тільки дуже смачний, але також підтримує імунітет та покращує стан шкіри. Дізнаємося, яку користь організму приносять абрикоси.
Природа наділила абрикоси сонячним яскраво-жовтогарячим кольором і злегка терпким кисло-солодким смаком. Свіжі плоди заряджають енергією та бадьорістю, зміцнюють імунітет та підвищують витривалість. Кісточки фрукта широко застосовуються в косметології та медицині. Докладніше розповімо про користь абрикоса і про те, чи може фрукт завдати організму шкоди.
Історія появи абрикосів у харчуванні
Абрикос – це плодове дерево сімейства Рожевих. Існують різні гіпотези та думки про те, яку країну вважати батьківщиною цієї рослини. За однією з версій, абрикоси поширилися завдяки купцям із товарами з Вірменії. Теорія будується у тому, що у Стародавню Грецію і Римі плоди називали «вірменським яблуком». Також його іменували і арабські вчені.
Досі у Вірменії цей фрукт вважається символом нації. Навіть кінематографічний фестиваль, що проходить у цій країні, має назву «Золотий абрикос». Проте більшість учених схиляються до того, що батьківщина — Китай.
Назва фрукта прийшла до нас із голландської мови. Першоджерело з латинського перекладалося як «швидкостиглий», оскільки дозрівання плодів відбувається швидко. Якийсь час абрикоси та персики так і називали: «швидкостиглий» і «пізньостиглий».
Склад та калорійність абрикосів
Кількість калорій та БЖУ (білки, жири, вуглеводи) свіжого плоду значною мірою відрізняються від сухофрукта. У таблиці наведено середні показники (3) .
Значення на 100 г | Свіжий / сухофрукт |
Калорійність | 44 / 227 ккал |
Білки | 0,9/5,2 г |
Жири | 0,1/0,3 г |
Вуглеводи | 9 / 51 г |
Користь абрикосів
Характерний рудий колір фрукту надає високого вмісту каротиноїдів. Вони ж захищають клітини шкіри від старіння та надають їй свіжості та сяйва.
В абрикосах міститься багато калію . На 100 г сушених плодів припадає 70% добової потреби організму у цьому мікроелементі.
Японські вчені виявили здатність екстракту абрикоса гальмувати зростання ракових пухлин (2) . Експерименти проводилися як у окремих клітинах, і на організмах. Дослідники виявили, що екстракт пригнічує шкірні метастази при меланомі. Чутливими виявилися клітини при раку підшлункової та молочної залоз. При цьому здорові тканини на абрикосовий екстракт ніяк не реагували.
Є думка, що абрикос здатний пригнічувати зростання бактерії Helicobacter pylori. Вона є головною причиною виникнення гастриту.
Користь абрикосів для чоловіків
Багатий вітамінний склад допомагає підтримувати чоловічий організм у тонусі. Особливо фрукт корисний для спортсменів. Такі мікроелементи, як калій, кальцій та вітаміни групи B, позитивно впливають на м’язову активність та запобігають спазмам. Магній покращує кровообіг, а високий вміст вітаміну E зменшує ризик утворення тромбів та сприятливо діє на статеву систему.
Користь абрикосів для жінок
Регулярне вживання цих плодів сприяє нормалізації гормонального фону та полегшує симптоми менопаузи. Такий ефект досягається завдяки фітоестрогенам та фолатам B9. Високий вміст заліза допомагає запобігти анемії під час вагітності . Природні антиоксиданти беруть активну участь у процесі оновлення клітин, що позитивно впливає на стан шкіри.
Користь абрикосів для дітей
У цьому сонячному фрукті маса корисних для малюків вітамінів та мікроелементів. Кальцій необхідний зміцнення кісткової тканини. Магній та йод покращують мозкову активність та знижують стомлюваність. Аскорбінова кислота допомагає підтримати імунітет під час сезонної нестачі вітамінів. Завдяки пектину фрукт має легкий проносний ефект, а клітковина, що міститься в абрикосах , м’яко очищає дитячий організм від токсичних речовин.
Шкода абрикосів
Ці фрукти краще купувати в середині чи наприкінці липня. У такий час їх не обробляють хімікатами, які пришвидшують дозрівання.
— Абрикос треба вживати в міру, тому що він містить амігдалін, а його велика кількість може призвести до отруєння. У цих фруктах багато цукру , тому їх краще виключити при цукровому діабеті та виразковій хворобі. Також вони є сильними алергенами , їх потрібно вживати з обережністю, особливо вагітним та дітям, – попереджає гастроентеролог Ольга Аришева .
Застосування абрикосів у медицині
Особливе місце посідає абрикосова олія. Воно служить розчинником для жиророзчинних медикаментів, широко використовується як зволожуючий і живильний засіб для шкіри та волосся. Відвар з кураги має сечогінну властивість і допомагає боротися з набряками.
У медицині також застосовують камедь – натікання соку на корі абрикосових дерев. Порошок із неї замінює гуміарабік – смолу акації. Її використовують як емульгатор для сумішей, щоб вони не поділялися на компоненти при зберіганні. Іноді абрикосову камедь використовують як обволікаючий засіб для шлунка.
Пам’ятайте, що не варто займатися самолікуванням. Якщо хочете спробувати якийсь засіб – попередньо проконсультуйтеся з лікарем.
Застосування абрикосів у кулінарії

Рецепти з Абрикосами
Цей ароматний фрукт чудово підходить для приготування варення , пирогів та лікерів .
Висушений без кісточки плід називається курагою, з кісточкою – урюком. Ядро теж можна вживати у їжу. Якщо вкласти його назад в курагу, вийде смачні ласощі аштак-паштак.
Сирний пиріг з абрикосами
Ароматна та ситна страва. Перед подачею дайте пирогу охолонути. Так він збереже форму при нарізуванні
Інгредієнти
Для тесту
Борошно пшеничне | 350-400 г |
Вершкове масло | 150 г |
Цукор | 100 г |
Куряче яйце | 3 шт. |
Розпушувач | 2 ч. ложки |
Сіль | 1 щіпка |
Для начинки:
Сир | 600 г |
Абрикоси | 400 г |
Сметана | 200 г |
Цукор | 150 г |
Куряче яйце | 3 шт. |
Приготування
Перш ніж готувати тісто, залиште вершкове масло|мастило| на годину при кімнатній температурі до розм’якшення. Потім збийте з|із| цукром, додайте|добавляйте| яйця і перемішайте.
Введіть борошно, розпушувач та щіпку солі. Замісіть тісто і покладіть його у форму для запікання діаметром 25-28 см так, щоб вийшли борти.
Займемося начинкою. Помийте абрикоси, розділіть на половинки та вийміть кісточки. Зрізом донизу покладіть на тісто.
У блендері збийте сир із яйцями. Сюди ж додайте цукор та сметану. Потім залийте абрикоси сирною сумішшю.
Випікайте в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці близько 50-60 хвилин.
Курка з абрикосами
Фрукти можна використовувати не лише у солодких десертах. Для пікантної страви підійде як ціла, оброблена на шматки тушка, так і окремо стегна
Інгредієнти
Курка | Близько 1 кг |
Абрикоси | 300 г |
Цибуля ріпчаста | 2 шт. |
Томатна паста | 2 ст. ложки |
Вино столове біле | 125 мл |
Масло рослинне | 4 ст. ложки |
Приправа для курки | 1 ст. ложка |
Перець чорний мелений, сіль | По 2 щіпки |
Борошно пшеничне | 1 ст. ложка |
Кріп , петрушка , кінза | Невеликий пучок |
Приготування
Курку помийте та розріжте на порційні шматки. Обмажте сумішшю приправ, солі та перцю.
У глибокому сотейнику розігрійте олію, обсмажте курку протягом 15-20 хвилин. Не забувайте перевертати.
Поки готується м’ясо, подрібніть цибулю та підсмажте її на окремій сковороді. Додайте томатну пасту та біле вино, прогрійте пару хвилин та влийте вміст до курки. Якщо хочете, щоб соус був густішим, окремо обсмажте в олії борошно до золотистості. Змішайте її з п’ятьма столовими ложками води та додайте до курки.
Абрикоси розділіть на половинки, вийміть кісточки. Додайте до курки з соусом і тушкуйте на невеликому вогні під кришкою 20 хвилин. Наприкінці додайте подрібнену зелень.
Як вибрати та зберігати абрикоси
При виборі зверніть увагу на запах плодів: зрілі фрукти мають яскраво виражений аромат. Шкірка має бути пошкодженою. Стиглий абрикос на дотик злегка податливий, але досить пружний. Помаранчевий колір без зеленого відтінку.
Зрілі плоди зберігаються у холодильнику лише кілька днів. Трохи недозрілі можуть витримати 2-3 тижні. Якщо фрукти заморозити, термін зберігання збільшиться до року. До стиглого стану можна довести абрикоси, якщо кілька днів потримати їх у паперовому пакеті при кімнатній температурі.
За бажання можна легко зробити курагу в домашніх умовах. Щільні абрикоси треба розділити на половинки, вийняти кісточку та просушити на сонці кілька днів. Те саме можна зробити і в духовці при мінімальній температурі. Час сушіння – близько 12 години. Зберігається курага до півроку у скляній герметичній ємності.
Популярні запитання та відповіді
Відповідаємо на популярні запитання наших читачів. Розкажемо, чим корисні сухофрукти, чи можна їсти ядра абрикосів та як зробити заготовки на зиму.
Чим корисні і чи можуть зашкодити кісточки абрикосів?
У цьому фрукті їстівна як м’якоть, а й ядро. У нього висока калорійність — 520 ккал — і багатий вітамінний склад: магній, залізо, фосфор, вітаміни A та Е. Завдяки високому вмісту жирних кислот насіння має глистогінні та протипаразитарні властивості.
Незважаючи на безліч корисних властивостей, ядрами абрикоса не варто зловживати. До складу продукту входить синильна кислота. Навіть у малих дозах речовина може призвести до небажаних наслідків: нудоті, блюванням , діареєю , задухою, і завдати організму шкоди.
Більше користі у свіжих чи сушених абрикосах?
Сушені плоди не менш корисні для організму, ніж свіжі. Різниця полягає лише в тому, що за рахунок видалення із фрукту вологи, концентрація вітамінів та мікроелементів значно збільшується, а сам продукт стає більш калорійним. Свіжі абрикоси можна насолоджуватися тільки в сезон, в той час як сушені плоди доступні на прилавках магазинів цілий рік.
Як можна заготовити абрикоси на зиму, окрім варення?
Є різні способи та рецепти. Наприклад, зі свіжих плодів можна приготувати густий сік абрикосовий з м’якоттю. Багато кулінарів ріжуть фрукт часточками і закривають у банках із солодким сиропом. Крім цього, абрикоси можна засушити чи заморозити. Тоді цілий рік з них можна варити найсмачніші компоти .
Джерела:
- Apricot: tree and fruit. Lotha Gloria // Encyclopedia Britannica. 2023.
URL: https://www.britannica.com/plant/apricot
Здоров'я
Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)
Здоров'я
Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Гороскоп2 місяці ago
23 жовтня – який знак зодіаку: Гороскоп на 23 жовтня
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Новий рік 20243 місяці ago
Що подарувати на Новий рік? 250 ідей подарунків на Новий рік 2024
-
Здоров'я2 місяці ago
Як горіх: Як накачати попу вдома – безкоштовно, ефективно та швидко!