Connect with us

Здоров'я

Груша користь та шкода для здоров’я: + незвичайні рецепти

Published

on

Груша користь та шкода для здоров'я

Груша, та все про її корисні властивості та її використання в дієтології та кулінарії

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Груша – унікальний фрукт, який багатий на вітаміни і мінерали і точно гідний того, щоб бути включеним до раціону людини, яка стежить за своїм здоров’ям. Він містить багато клітковини, корисної для серця, а також має приємний смак, так що цілком може замінити шкідливий десерт.

ІСТОРІЯ ЗАСТОСУВАННЯ ГРУШІ У ХАРЧУВАННІ

Груша — один із найстаріших фруктів, що культивуються у світі, який з’явився ще кілька тисяч років тому. Плоди вирощуються у Китаї з 2000 року до нашої ери. Їх також любили римляни, причому не лише у сирому, а й у вареному вигляді. В “Одіссеї” знаменитий грецький поет Гомер називав груші “даром богів”.

Чим користа і шкідлива Груша?

Чим користа і шкідлива Груша?

Завдяки своїй універсальності та тривалому терміну зберігання груші були цінним та бажаним товаром у стародавньому світі. Фрукти, які у роботах майстрів епохи Відродження, тривалий час служили музами для художників. У 17 столітті вони почали активно розповсюджуватися по всій Європі.

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ГРУШІ

Склад груші на 100 грамів, відповідно до USDA :

Advertisement
  • Калорійність – 57 ккал
  • Білки – 0,38 г
  • Жири – 0,16 г
  • Вуглеводи – 15,1 г
  • Вода — 84,1 г
  • Сахар — 9,69 г
  • Кальцій – 8 мг
  • Залізо – 0,17 мг
  • Магній — 5,7 мг
  • Фосфор – 10 мг
  • Калій — 87 мг
  • Вітамін C — 4,4 мг
  • Вітамін В6 — 0,026 мг
  • Вітамін А – 1 мкг
  • Фолієва кислота – 6 мкг

Користь груші

Існує багато видів груш. Неважливо, якому з них ви віддаєте перевагу — поживні речовини будуть однакові, може відрізнятися хіба що кількість антиоксидантів. Тож не треба боятися вживати різні сорти — всі вони гарні для здоров’я, оскільки багаті на вітаміни та мінерали.

ГРУША – ЧУДОВЕ ДЖЕРЕЛО КЛІТКОВИНИ

Одна груша середнього розміру містить близько 6 г клітковини, це майже чверть добової норми, що рекомендується, в 25-38 г. Волокна допомагають травному тракту нормально функціонувати.

Що мені подобається у фруктах, особливо в грушах, так це те, що в них дійсно багато клітковини, вони працюють майже як мітла, яка чистить організм“, – говорить доктор медичних наук Емі Шапіро. Ці плоди легко засвоюються та допомагає виводити токсини та зменшувати рівень поганого холестерину в організмі.

ГРУША ДОПОМАГАЄ КОНТРОЛЮВАТИ РІВЕНЬ ЦУКРУ НА КРОВІ

Завдяки розчинній клітковині груші не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові.

Окрім підтримки нашого травного тракту в нормі, клітковина також допомагає регулювати рівень цукру в крові і забезпечує почуття ситості“, – зазначає ліцензований дієтолог Майя Ф. Бах.

Оскільки груші легко засвоюються, їх можна вживати з продуктами, багатими на білки або жири, щоб залишатися ситими ще довше.

Advertisement

ГРУША ПОКРАЩУЄ ІМУНІТЕТ ТА РОБОТУ МОЗКУ

«Груші є чудовим джерелом антиоксидантів. В одному середньому фрукті міститься близько 8 мг вітаміну С, який сприяє відновленню та регенерації клітин. Він також підвищує імунітет і сприятливо впливає на шкіру, зуби і кістки.

Груші також містять важливі поліфеноли та флавоноїди, які сконцентровані у шкірці. Тому, щоб отримати додатковий заряд поживних речовин та всю клітковину, ніколи не очищайте груші.

Шапіро зазначає, що, крім вітаміну С, груші містять електроліти, магній та мідь — поживні речовини, які допомагають центральній нервовій системі та підвищують роботу мозку.

ГРУШІ НОРМАЛІЗУЮТЬ КРОВ’ЯНИЙ ТИСК

«Включення в раціон продуктів, багатих на калій, таких як груші, допомагає вивести надлишок натрію з організму», — зазначає Бах. В одному фрукті середнього розміру міститься близько 206 мг цієї поживної речовини. Воно може допомогти знизити ризик високого кров’яного тиску, тому не варто нехтувати ним.

ГРУШІ Є ВІДМІННИМ ПЕРЕКУШУВАННЯМ ДО І ПІСЛЯ ТРЕНУВАННЯ.

«Продукти з високим вмістом клітковини підтримуватимуть рівень вашої енергії протягом усього тренування. А натуральний цукор, який міститься у фруктах та в грушах у тому числі, стане чудовим паливом, щоб ви могли поповнити свої запаси глікогену після зайняття спортом», — каже Шапіро. Вуглеводи, що легко засвоюються, перетворюються на енергію, необхідну організму для того, щоб спалювати калорії і швидше відновлюватися після фізичних навантажень.

Advertisement

ЗАСТОСУВАННЯ ГРУШІ В МЕДИЦИНІ ТА ДІЄТОЛОГІЇ

Груша вважається дієтичним продуктом, тому що містить мало калорій, багато води та клітковини. Це поєднання робить фрукт корисною їжею для схуднення, він швидко насичує організм. Згідно з одним 12-тижневим дослідженням , 40 дорослих людей, які з’їдали по 2 груші на день, втратили до 2,7 сантиметра в талії. А інший 10-тижневий експеримент показав, що жінки, які додавали по три плоди на добу до свого звичайного раціону, позбулися кількох кілограмів.

Де використовують Грушу?

Де використовують Грушу?

Користь груш полягає в тому, що вони можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань, діабету та деяких кишкових хвороб. Дослідження , проведене у 2019 році, показало, що у людей з метаболічним синдромом, які їли дві груші на день протягом 12 тижнів, спостерігалося зниження тиску, високий рівень якого є причиною багатьох проблем.

ЗАСТОСУВАННЯ ГРУШІ У КУЛІНАРІЇ

Немає нічого кращого за те, щоб з’їсти соковиту грушу на піку її зрілості, але цей універсальний фрукт може прикрасити й інші страви — як солодкі, так і пікантні.

Салат з грушею та сиром із пліснявою

Інгредієнти:

  • Груша — 1 штука
  • Сир із пліснявою — 50 грамів
  • Рукола – 50 грамів
  • Мед – 2 чайні ложки
  • Волоські горіхи – 20 грамів
  • Оливкова олія – ​​1 столова ложка
  • Сік лимонний – за смаком

Спосіб приготування:

Очистіть грушу від шкірки і наріжте її часточками. На сковороду налийте трохи оливкової олії і покладіть груші. Додайте|добавляйте| горіхи і мед і обсмажуйте все протягом 4-5 хвилин. Викладіть на блюдо руколу і покладіть зверху груші та горіхи разом із соусом, у якому вони обсмажувалися. За бажанням збризкайте блюдо лимонним соком. Зверху викладіть шматочки сиру із пліснявою.

Рецепти з Грушею

Рецепти з Грушею

Пиріг з грушею

Інгредієнти:

  • Груші – 3 штуки
  • Борошно – 150 грамів
  • Цукор – 150 грамів
  • Вершкове масло – 100 грамів
  • Цукрова пудра – 1 столова ложка

Спосіб приготування:

Наріжте олію кімнатної температури на шматки і змішайте з борошном і цукром. Перетріть все це в дрібну крихту. Очистіть груші від шкірки та наріжте тонкими часточками. Застеліть форму для випікання пергаментом і змастіть олією. На дно викладіть груші, а зверху – крихту, трохи притискаючи її ложкою. Випікайте пиріг у попередньо розігрітій до 190 градусів духовці протягом 25-30 хвилин. Коли буде готовий пиріг, дістаньте його з форми, накривши тарілкою і перевернувши, щоб груші опинилися зверху. Прикрасьте десерт цукровою пудрою.

Як вибрати грушу

Зазвичай груші збирають, коли плоди повністю встигли, але не зовсім дозріли. Завдяки цьому вони зберігають свій смак на піку, а їхня м’якоть не стає зернистою. Ці фрукти можна зберігати за кімнатної температури.

У продуктових магазинах на вітрину зазвичай виставляють повністю стиглі, але зовсім зрілі груші, щоб вони могли пролежати хоча б кілька днів. Це також гарантія того, що фрукти досягнуть піку будинку, щоб покупці могли відчути їхній чудовий смак.

Отже, як дізнатися, яка груша краща і чи встигла вона остаточно? Спочатку зверніть увагу на її верхню частину або шийку. Злегка натисніть на неї великим пальцем, і якщо вона піддасться тиску, отже, фрукт дозрів. Вибирайте тверді плоди з неушкодженою плодоніжкою.

Advertisement

Якщо ви випадково купили перестиглі груші, їм можна знайти застосування в кулінарії: зваріть компот або приготуйте смузі.

Як зберігати грушу

Груша – сезонний фрукт. Однак він може зберігатися кілька місяців за дотримання певних умов.

Для тривалого зберігання найкраще підходять зимові сорти Анжу, Боск, Комікс або Неліс. Груші Вільямс також можуть пролежати досить довго.

Для тривалого зберігання вибирайте плоди, які ще до кінця дозріли. Щоб вони не зіпсувалися та зберегли корисні властивості, тримайте їх у місці з температурою близько -1 градуса та вологістю від 85% до 90%. У таких умовах груші Вільямс лежатимуть протягом двох-трьох місяців, зимові сорти три-п’ять.

Перед використанням дістаньте з холодильника стільки груш, скільки потрібно, і дайте полежати при кімнатній температурі протягом декількох днів для повного дозрівання. Чим довше плоди перебували в холоді, тим швидше вони перейдуть у потрібний стан після того, як їх дістануть. Щоб прискорити процес, покладіть фрукти у паперовий пакет разом із стиглим яблуком чи бананом.

Advertisement

Можлива шкода груші

Незважаючи на величезну користь груші для здоров’я, вона все ж таки може завдати певної шкоди організму. Шапіро каже, що вживання занадто великої кількості їжі з високим вмістом клітковини та вуглеводів може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту.

«Якщо ви думаєте, що робите правильно, коли вирішуєте з’їсти шість груш замість пакету картопляних чіпсів, то в якомусь сенсі ви маєте рацію. Але при цьому ви можете почуватися далеко не найкращим чином», — каже вона.

Також не слід запивати грушу водою, тому що це може призвести до бродіння та викликати дискомфорт у шлунку. Не рекомендується вживати фрукти у великій кількості людям з діабетом, проблемами із ШКТ та гастритом.

Варто враховувати, що на грушу, як і будь-які інші продукти, у деяких людей буває алергія. Її симптоми: набряк обличчя, язика, губ чи горла, свербіж, пощипування у роті, закладеність носових пазух, утруднене дихання, нудота, блювання, діарея.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Здоров'я

Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Published

on

Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)

Continue Reading

Здоров'я

Гречана дієта: меню на 14 днів

Published

on

Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)

Continue Reading

Здоров'я

Абрикоси: користь та шкода для організму

Published

on

Абрикоси: користь та шкода для організму чоловіка та жінки

Ароматний фрукт не тільки дуже смачний, але також підтримує імунітет та покращує стан шкіри. Дізнаємося, яку користь організму приносять абрикоси. (більше…)

Continue Reading

Рекомендую купувати іграшки для дітей в наших партнерів.

1488 Dating Б'юті Бьюті-поради В Відносини у парі Д Дієти Знайомства Знайомства з іноземцями Зрада Користь Користь та шкода Краса Любовне листування М Народні прикмети Новий рік 2024 П Подарунки Поради Прикмети Р Рік якої тварини Чоловічі імена Шкода Який знак зодіаку аллах девід лейн догляд за особою екстремізм забавно закони знання мусульмани мухаммад оптична ілюзія пророк Мухаммед психологічний тест скандали скраби тероризм цікаво що означає 1488 іслам

Advertisement Забрати 50 грн зараз

Цікаве