Смачно
Кунжут: користь та шкода для організму

Це насіння надає стравам незвичайний приємний смак. Але їх використовують не лише у кулінарії, а також у медичних цілях. Кунжут цінується за свої корисні властивості — розповімо у статті про них, а також про те, чи може продукт зашкодити здоров’ю
Трав’яниста рослина поширена в Індії, Африці та Середній Азії. Дрібне насіння золотистого кольору давно завоювало популярність серед гурманів. Кунжут додають у салати та м’ясні страви, посипають їм випічку та десерти, використовують як паніровку для обсмажування риби чи овочів . Але незважаючи на широке застосування, деяким варто бути обережними з цим продуктом.
Розповімо про користь кунжуту, і відповімо на питання, як правильно включати насіння в раціон і чи може цей продукт завдати шкоди.
Історія кунжуту
Згадки про кунжут зустрічаються в стародавніх міфах та античних рукописах. Навіть в ассірійській легенді про створення світу йшлося про те, що при зустрічі боги пили напій із сезаму. Самі ж ассирійці використовували кунжутне насіння в кулінарії, починаючи з III тисячоліття до нашої ери.
У Китаї за V тисяч років до нашої ери насіння використало для створення олії, якою заправляли світильники. Сажа, що залишалася після згоряння, також йшла у справу — з неї виготовляли туш для очей. А у Вавилоні кунжут додавали у косметичні засоби, напої та їжу.
На сьогоднішній день налічується кілька видів кунжуту, але найпопулярніші: білий та чорний. Головна відмінність їх одна від одної в тому, що білий кунжут очищений від лушпиння. Однак саме в ній міститься найбільше корисних компонентів, тому чорний кунжут часто використовують із лікувальною метою.
Склад та калорійність кунжуту
У таблиці наведено значення на 100 г продукту.
Калорійність | 565 ккал |
Білки | 19,4 г |
Жири | 48,7 г |
Вуглеводи | 12,2 г |
Кальцій | 131 г |
Залізо | 7,78 г |
Користь кунжуту
Більша частина складу насіння кунжуту – рослинні жири та білки. Ці компоненти – будівельний та енергетичний матеріал для людського організму.
У кунжуті також міститься сезамін – природний антиоксидант. Він допомагає не допустити передчасного старіння шкіри. Також ця речовина впливає на рівень холестерину в крові, сприяє профілактиці ракових захворювань (1) .
Насіння багате вітамінами A, групи B, C, E, а також важливими мікроелементами: цинком , залізом, магнієм , фосфором, кальцієм, калієм . За рахунок високого вмісту кальцію покращується стан нігтів, зміцнюються кістки та суглоби.
Кунжут корисний для імунітету, речовини у його складі прискорюють метаболізм, благотворно впливають на травлення та обмінні процеси в організмі.
Олія з кунжуту покращує стан епідермісу, може стати добрим допоміжним засобом для лікування дерматологічних захворювань.
— Кунжут не просто так привертає увагу тих, хто слідкує за фігурою. Багато жирних кислот знижує рівень холестерину. Ще один плюс жирів, що містяться в кунжуті, – зниження рівня «гормонів голоду». Додаючи насіння, наприклад, до салату або будь-якого іншого свого перекушування, ви почуватиметеся ситими набагато довше, — розповідає фітнес-тренер, консультант з харчування Шевчук Владислав. — Активні елементи з насіння кунжуту справді сприяють покращенню роботи органів травної системи та прискоренню обміну речовин. А ще це знахідка для вегетаріанців. Амінокислоти становлять 20% насіння, роблячи кунжут багатим джерелом дієтичного білка. Не рекомендую вживати кунжутне насіння в смаженому вигляді, тому що при серйозній термічній обробці він втрачає багато вітамінів і корисних властивостей. Найпопулярніший і найпростіший спосіб – додати насіння в салат або випічку.
Користь кунжуту для жінок
У кунжутному насінні містяться особливі гормони – фітоестрогени. Вони полегшують стан жінки під час менопаузи та знижують припливи. Високий вміст антиоксидантів дозволяє продовжити молодість шкіри, зробити її більш пружною та відстрочити появу дрібних зморшок.
Для майбутніх мам кунжут корисний як джерело фолієвої кислоти. Ця речовина допомагає запобігти різноманітним патологіям плода і знизити ризики раннього переривання вагітності . А залізо допоможе впоратися з анемією. Але їсти його можна лише в обмежених кількостях і бажано не в першому триместрі.
Користь кунжуту для чоловіків
Продукт благотворно впливає на гормональне тло чоловіка та репродуктивні функції. Цинк бере активну участь у виробництві тестостерону, а вітамін Е відповідає за метаболізм і нормальну роботу передміхурової залози. Калій, магній і натрій підвищують стійкість до стресів і стабілізують кров’яний тиск.
Користь кунжуту для дітей
Це насіння можна включати до раціону дитини починаючи з 2 років. Кунжут багатий кальцієм, і якщо у малюка є непереносимість лактози, насіння цілком може замінити молочні продукти.
Крім цього, регулярне вживання кунжуту підвищує імунітет (2) , позитивно впливає на мозкову активність, зміцнює кістки та судини.
Шкода кунжуту
Продукт протипоказаний до вживання людям з варикозом, які мають тромби та проблеми з судинами, оскільки речовини в сезоні підвищують згортання крові. Також не рекомендується вживання кунжуту при сечокам’яній хворобі, виразках шлунка, схильності до алергій. Обережно варто поставитися до продукту в період вагітності та лактації – порадьтеся з лікарем, перш ніж додавати насіння до раціону.
Не можна виключати і індивідуальну непереносимість продукту, тому якщо ви раніше не куштували кунжут, почніть з невеликих порцій, поступово підвищуючи кількість насіння.
Застосування кунжуту в медицині
Користь продукту незаперечна, більше, вважається, що кунжут може допомогти при деяких недугах. Насіння використовується в народній медицині та косметології.
Наприклад, мелене насіння виводять токсини, позитивно впливають на організм при невралгіях та маститі. Олія кунжуту іноді застосовується при гастриті, запорах , захворюваннях печінки та жовчного міхура (2) . А також при деяких дерматитах – зовнішньо.
Але в будь-якому випадку, перед тим як узяти на озброєння якийсь із рецептів народної медицини або скористатися порадою приятеля, проконсультуйтеся з лікарем.
Застосування кунжуту в кулінарії
Кунжутне насіння використовують для приготування випічки, солодощів, салатів, гарячих страв, кунжутного молока. Також із сезаму роблять олію, яку використовують у приготуванні салатів.
Куряче філе з печерицями в соусі теріяки
Ситна страва готується швидко та всього з кількох інгредієнтів, але здивує вас яскравим пікантним смаком
Інгредієнти
Куряче філе | 1 шт. |
Печериці | 200 г |
Часник | 4 зубчики |
Соус терияки | 4 ст. ложки |
Кунжут | Для посипання |
Приготування
Нарізаємо грудку кубиком 2×2. Викладаємо в чашу, додаємо половину соусу і видавлюємо часник (2 зубчики). Перемішуємо та залишаємо маринуватися на 30 хвилин.
Нарізаємо слайсами печериці та викладаємо в чашу. До грибів додаємо теріяки і часник, що залишився, попередньо подрібнивши. Теж залишаємо маринуватися.
На суху розігріту сковороду викладаємо філе і обсмажуємо на середньому вогні до випарювання рідини. Викладаємо м’ясо в тарілку і накриваємо, щоб|аби| не охололо. У цю ж сковороду додаємо гриби і обсмажуємо доти, доки не випарується вся рідина. Додаємо до них грудку та перемішуємо.
Подаємо з рисом і прикрашаємо кунжутним насінням, за бажанням можна додати зелену цибулю.
Сирні палички з кунжутом
Корисне та смачне частування на сніданок або перекус
Інгредієнти
Сир 5% | 180 г |
Вівсяні пластівці | 5 ст. ложки |
Яйце | 1 шт. |
Кунжут | 1 ст. ложка |
сіль | за смаком |
Приготування
Усі інгредієнти, крім кунжуту, викладаємо в чашу блендера та збиваємо до однорідної маси.
Тісто, що вийшло, викладаємо в кондитерський мішок. Відрізаємо кінчик мішка і видавлюємо наші майбутні палички на лист, застелений пергаментом. Кожну паличку посипаємо кунжутом і відправляємо до розігрітої духовки. Випікаємо 20 хвилин|мінути| при 200°C.
Як вибрати та зберігати кунжут
При виборі кунжуту звертайте увагу на зовнішній вигляд. Він повинен бути сухим та розсипчастим. Свіже насіння має однорідний колір. На смак продукт не повинен гірчити і мати незвичайний смак.
Зберігати кунжутні насіння найкраще в скляному посуді із щільно закритою кришкою, далеко від сонячних променів, у сухому місці. Але пам’ятайте, що довго зберігати продукт не варто: його смакові якості починають псуватися вже за кілька місяців.
Щоб збільшити цей термін, помістіть тару з насінням у холодильник.
Популярні запитання та відповіді
Про те, що таке кунжутний урбеч і як отримати максимальну користь від насіння, розповімо в цьому розділі.
Чим корисний урбеч із кунжуту?
Це сире насіння рослини, перетерте до стану пасти. Хороший продукт не містить більше жодних добавок, а тому кунжут у такому вигляді зберігає усі свої корисні властивості.
Урбеч можна змащувати на хліб або тост, мачати в нього шматочки фруктів , заправляти салати, робити різні соуси або підмішувати в гарнір.
Як правильно вживати кунжут із користю для здоров’я?
Для того щоб отримати від насіння максимум користі, їх не рекомендується обсмажувати. Кунжут необхідно ретельно пережовувати, тоді мікроелементи, що містяться в продукті, засвояться організмом в повному обсязі.
З яким насінням можна поєднувати кунжут?
Цей продукт добре поєднується з насінням льону , гарбуза та соняшника . У будь-якому складі вони благотворно впливають на організм, заряджають його бадьорістю та енергією. Суміш часто використовують для приготування вегетаріанських страв, а також для спортивного харчування.
Джерела
- Горіхи та насіння в здоров’ї та профілактиці захворювань. Віктор Р. Пріді, Рональд Росс Вотсон. 2020.
URL: https://www.sciencedirect.com/book/9780123756886/nuts-and-seeds-in-health-and-disease-prevention#book-description - Цинк. Фактична довідка для медичних працівників // Національні інститути здоров’я. 2022.
URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/zinc-HealthProfessional/
Смачно
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Новий рік-2024 пройде під заступництвом Дерев’яного Зеленого Дракона. Дізнайтеся, що приготувати на святковий стіл, щоб догодити цій могутній тварині. (більше…)
Смачно
Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Забули поставити будильник? Не біда! У нашій статті ви знайдете 6 швидких рецептів смачного сніданку, які допоможуть вам впоратися з ранком, що проспав. Швидко, смачно та ситно – ідеальне поєднання для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування ранкової їжі. Спробуйте наші рецепти і насолоджуйтесь чудовим ранком! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Гороскоп3 місяці ago
Рік Дракона – характеристика знака за східним календарем
-
Модний одяг3 місяці ago
У чому зустрічати Новий рік 2024
-
Tech3 місяці ago
14 кращих додатків для схуднення 2023
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року