Connect with us

Здоров'я

Молоко: користь та шкода для організму

Published

on

Молоко користь та шкода для організму чоловіків, жінок, дітей

Нам з дитинства говорили, як корисне молоко. Але чи це так насправді? Чи мають рацію ті, хто шукає рослинні замінники? Розбираємось разом із лікарем-гастроентерологом

Молоко – звичний з дитинства продукт. На його основі виробляються вершки, кефір, масло, йогурт, сметана, сир, домашній сир – наші улюблені продукти харчування. Але наскільки корисно вживати молоко? Єдине його призначення в природі – вигодовування дитинчат, і тільки людина продовжує його пити, ставши дорослим. Як діє молоко на організм дорослої людини? Яка його користь, а кому варто його уникати? Бадабум вирішила знайти відповіді на ці запитання.

Види молока

У продажу можна зустріти різні види. Найпоширеніше – це коров’яче . Воно є на прилавку будь-якого магазину. Рідше трапляється козяче молоко. Воно жирніше коров’ячого, містить більше білків, кальцію і досить багато каротину, тому має блідо-жовтий відтінок. Кобиляче молоко – важливе джерело харчування степових народів – має блакитнуватий відтінок і трохи терпкий смак. Також існують овече, оленяче, лосине, осляче і верблюже молоко, але воно практично не зустрічається у продажу.

Також молоко ділиться за рівнем термообробки на пастеризоване, стерилізоване, ультрапастеризоване та топлене. Для частого вживання найкраще підходить пастеризоване молоко. Його прогрівають за температури близько 70°С. Таким чином зберігаються всі корисні речовини та знищуються шкідливі бактерії. Зберігається воно не дуже довго, як і топлене. Для виготовлення молока прогрівають при температурі 85-99°C протягом декількох годин. Воно виходить жирнішим, близько 6%. Довше зберігається ультрапастеризоване та стерилізоване молоко – до півроку. Для його першого виробництва використовується особлива технологія: молоко нагрівають при температурі до 150°С протягом буквально декількох секунд. Стерилізоване молоко проходить високотемпературну обробку понад 100°С протягом 20 хвилин знищує мікрофлору та бактерії. Для того, щоб зробити таке молоко кориснішим, його додатково вітамінізують. Проте зберігати його можна навіть без холодильника.

Молоко в чому користь та чим шкідливе?

Молоко в чому користь та чим шкідливе?

Сама молочна сировина може бути цільною, нормалізованою, знежиреною і відновленою (сухою).

Класичне молоко тваринного походження – це речовина, що виробляється молочними залозами самок тварин. Але на прилавках можна побачити рослинне молоко – екстракт, що нагадує за кольором молоко. Він виник як альтернатива для веганської кухні. Можна зустріти кокосове , соєве, мигдальне, рисове та вівсяне молоко. Порівняно із звичайним молоком, така альтернатива має нижчу поживну цінність, тому в процесі виробництва його додатково збагачують вітамінами та мінералами.

Advertisement

Користь молока

Молоко – цінне джерело вітамінів (A, D, B1 та B12) та мінералів (фосфор, магній, йод). Особливо воно багате на кальцій, який вкрай корисний для зміцнення кісток.

Цей продукт містить імуноглобуліни, які допомагають організму справлятися із застудними та інфекційними захворюваннями, — зазначає лікар-гастроентеролог Ілля Франчук .

Амінокислоти, які є в молоці, позитивно впливають на продуктивну роботу нервової системи і допомагають боротися з безсонням. А деякі компоненти молока позитивно впливають на підвищену кислотність шлункового соку і можуть бути корисними при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Шкода молока

Однак далеко не всім молоко корисно. Насамперед його варто виключити людям з непереносимістю лактози – молочного цукру. За такого діагнозу, пов’язаного з непереносимістю білка, навіть невелика порція молока призведе до проблем зі шлунком.

Молоко не рекомендується алергікам: вживання цього продукту у людей з алергіями може спричинити розвиток бронхіальної астми, — вважає Ілля Франчук.

Advertisement

Експерт також каже, що цільне коров’яче молоко, а також кисломолочні продукти не слід вживати людям з ураженнями кишківника, патологіями нирок та сечокам’яною хворобою, гастритами, а також з обмінними захворюваннями — подагрою або фосфатними невропатиями.

Тим, хто стежить за фігурою, варто бути обережнішим із жирним молоком – воно може призвести до набору зайвої ваги. Також з цієї причини віддавати перевагу знежиреному молоку варто людям із серцево-судинними захворюваннями: жирніша продукція може підвищити рівень холестерину, а той — збільшити навантаження на серце та судини.

Слід зазначити, що у молоко можуть потрапити небажані домішки. Наприклад, у парному молоці можуть виявитися естрогени, тому з ним варто бути обережнішими.

Застосування молока у кулінарії

Молоко широко використовується у кулінарії. Наприклад, без нього не приготувати всіма улюблені млинці та молочні коктейлі.

Американські млинці (панкейки)

Панкейки готуються швидко і смажити їх простіше, ніж класичні млинці.

Advertisement
Яйця 2 шт.
Молоко 250 мл
Борошно пшеничне 10 ст. л.
Рослинна олія 2 ст. л.
Цукор 2 ст. л.
Розпушувач 1 ч. л.
Сіль за смаком

Змішайте яйця та молоко, додайте цукор, сіль, борошно та розпушувач. За бажанням можна додати ванільний цукор чи корицю. Ретельно розмішайте і влийте олію. Тісто має вийти трохи густішим, ніж на класичні млинці. Смажити панкейки слід на сухій сковороді, краще, якщо вона буде з антипригарним покриттям.

Манник на молоці

Молоко стане в нагоді і для іншого десерту.

Молоко 1 склянка
Манна крупа 1 склянка
Цукор 1 склянка (можна менше, залежно від ваших уподобань)
Яйця 2 шт.
Рослинна олія 1/3 склянки
Вершкове масло 15-20 г
Ванілін за смаком
Розпушувач 15 гр
Борошно 0,5 склянки

Розітріть у мисці цукор з яйцями, додайте олію і перемішайте. Молоко нагрійте в каструлі, але не доводьте до кипіння, додайте вершкове масло|мастило|, перемішайте. Всипте манну крупу і залиште хвилин на 20, доки манка не набухне. У миску з яєчною сумішшю просійте борошно, додайте ванілін, розпушувач, перемішайте і додайте до манки. Змастіть форму, вилийте тісто. Випікайте близько 40 хвилин.

Як вибрати та зберігати молоко

Найбільш безпечно купувати молоко у магазинах. Продукція, що вироблена на заводах, проходить контроль якості перш, ніж вступити на прилавок.

Найкориснішим із усіх видів є пастеризоване молоко, оскільки воно проходить меншу термічну обробку. Але зберігати його потрібно лише у холодильнику.

Advertisement
Як вибрати та зберігати молоко

Як вибрати та зберігати молоко

Якщо ж у вас немає відповідних умов або важливо зберігати молоко якомога довше, зверніть увагу на ультрапастеризоване – термін впливу високих температур при його виробництві коротший, і зберігається більше корисних елементів.

Варто звернути увагу на упаковку – вона має бути цілою, бажано – непрозорою. Звичайно ж, термін придатності має бути відповідним.

Вивчіть етикетку. Напис “ГОСТ 31450” на ній говорить про підвищений рівень білка в продукті (не менше 3%). Фрази «виготовлене з коров’ячого молока», «виготовлене з незбираного молока» або «молоко незбиране, молоко знежирене» у складі продукту говорять про те, що в ньому немає домішок сухого молока.

Популярні запитання та відповіді

Що буде, як не пити молоко зовсім?

Молоко дуже корисне для дітей. А організм дорослої людини може обходитися без цього напою. Якщо з будь-яких причин ви відмовитеся від цього напою, нічого страшного не станеться.

Чи можна рослинним молоком замінити тварину?

За своїм складом (змістом білка та інших компонентів) та калорійністю молочні продукти унікальні і не можуть бути заміщені жодними іншими. Однак не всі дорослі люди можуть вживати молоко. У разі, наприклад, непереносимості лактози, рослинні аналоги стануть непоганою заміною. Називати їх молоком не зовсім коректно, адже під цим словом розуміється певний продукт тваринного походження.

Як правильно пити молоко?

Молоко погано поєднується з низкою продуктів, наприклад, овочами, бобами, м’ясом та рибою.

Advertisement

На думку вчених, дорослій людині варто пити не більше 400 мл, а людям похилого віку — не більше половини склянки.

Чим старша людина, тим менше молока та молочних продуктів їй потрібно вживати, — переконаний лікар Ілля Франчук.

Для вживання в чистому вигляді лікарі рекомендують використовувати нежирне 2,5% молоко, яке краще засвоюється організмом і містить менше калорій.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Здоров'я

Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Published

on

Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)

Continue Reading

Здоров'я

Гречана дієта: меню на 14 днів

Published

on

Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)

Continue Reading

Здоров'я

Абрикоси: користь та шкода для організму

Published

on

Абрикоси: користь та шкода для організму чоловіка та жінки

Ароматний фрукт не тільки дуже смачний, але також підтримує імунітет та покращує стан шкіри. Дізнаємося, яку користь організму приносять абрикоси. (більше…)

Continue Reading

Рекомендую купувати іграшки для дітей в наших партнерів.

1488 Dating Б'юті Бьюті-поради В Відносини у парі Д Дієти Знайомства Знайомства з іноземцями Зрада Користь Користь та шкода Краса Любовне листування М Народні прикмети Новий рік 2024 П Подарунки Поради Прикмети Р Рік якої тварини Чоловічі імена Шкода Який знак зодіаку аллах девід лейн догляд за особою екстремізм забавно закони знання мусульмани мухаммад оптична ілюзія пророк Мухаммед психологічний тест скандали скраби тероризм цікаво що означає 1488 іслам

Advertisement Забрати 50 грн зараз

Цікаве