Здоров'я
Молоко: користь та шкода для організму

Нам з дитинства говорили, як корисне молоко. Але чи це так насправді? Чи мають рацію ті, хто шукає рослинні замінники? Розбираємось разом із лікарем-гастроентерологом
Молоко – звичний з дитинства продукт. На його основі виробляються вершки, кефір, масло, йогурт, сметана, сир, домашній сир – наші улюблені продукти харчування. Але наскільки корисно вживати молоко? Єдине його призначення в природі – вигодовування дитинчат, і тільки людина продовжує його пити, ставши дорослим. Як діє молоко на організм дорослої людини? Яка його користь, а кому варто його уникати? Бадабум вирішила знайти відповіді на ці запитання.
Види молока
У продажу можна зустріти різні види. Найпоширеніше – це коров’яче . Воно є на прилавку будь-якого магазину. Рідше трапляється козяче молоко. Воно жирніше коров’ячого, містить більше білків, кальцію і досить багато каротину, тому має блідо-жовтий відтінок. Кобиляче молоко – важливе джерело харчування степових народів – має блакитнуватий відтінок і трохи терпкий смак. Також існують овече, оленяче, лосине, осляче і верблюже молоко, але воно практично не зустрічається у продажу.
Також молоко ділиться за рівнем термообробки на пастеризоване, стерилізоване, ультрапастеризоване та топлене. Для частого вживання найкраще підходить пастеризоване молоко. Його прогрівають за температури близько 70°С. Таким чином зберігаються всі корисні речовини та знищуються шкідливі бактерії. Зберігається воно не дуже довго, як і топлене. Для виготовлення молока прогрівають при температурі 85-99°C протягом декількох годин. Воно виходить жирнішим, близько 6%. Довше зберігається ультрапастеризоване та стерилізоване молоко – до півроку. Для його першого виробництва використовується особлива технологія: молоко нагрівають при температурі до 150°С протягом буквально декількох секунд. Стерилізоване молоко проходить високотемпературну обробку понад 100°С протягом 20 хвилин знищує мікрофлору та бактерії. Для того, щоб зробити таке молоко кориснішим, його додатково вітамінізують. Проте зберігати його можна навіть без холодильника.

Молоко в чому користь та чим шкідливе?
Сама молочна сировина може бути цільною, нормалізованою, знежиреною і відновленою (сухою).
Класичне молоко тваринного походження – це речовина, що виробляється молочними залозами самок тварин. Але на прилавках можна побачити рослинне молоко – екстракт, що нагадує за кольором молоко. Він виник як альтернатива для веганської кухні. Можна зустріти кокосове , соєве, мигдальне, рисове та вівсяне молоко. Порівняно із звичайним молоком, така альтернатива має нижчу поживну цінність, тому в процесі виробництва його додатково збагачують вітамінами та мінералами.
Користь молока
Молоко – цінне джерело вітамінів (A, D, B1 та B12) та мінералів (фосфор, магній, йод). Особливо воно багате на кальцій, який вкрай корисний для зміцнення кісток.
— Цей продукт містить імуноглобуліни, які допомагають організму справлятися із застудними та інфекційними захворюваннями, — зазначає лікар-гастроентеролог Ілля Франчук .
Амінокислоти, які є в молоці, позитивно впливають на продуктивну роботу нервової системи і допомагають боротися з безсонням. А деякі компоненти молока позитивно впливають на підвищену кислотність шлункового соку і можуть бути корисними при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Шкода молока
Однак далеко не всім молоко корисно. Насамперед його варто виключити людям з непереносимістю лактози – молочного цукру. За такого діагнозу, пов’язаного з непереносимістю білка, навіть невелика порція молока призведе до проблем зі шлунком.
— Молоко не рекомендується алергікам: вживання цього продукту у людей з алергіями може спричинити розвиток бронхіальної астми, — вважає Ілля Франчук.
Експерт також каже, що цільне коров’яче молоко, а також кисломолочні продукти не слід вживати людям з ураженнями кишківника, патологіями нирок та сечокам’яною хворобою, гастритами, а також з обмінними захворюваннями — подагрою або фосфатними невропатиями.
Тим, хто стежить за фігурою, варто бути обережнішим із жирним молоком – воно може призвести до набору зайвої ваги. Також з цієї причини віддавати перевагу знежиреному молоку варто людям із серцево-судинними захворюваннями: жирніша продукція може підвищити рівень холестерину, а той — збільшити навантаження на серце та судини.
Слід зазначити, що у молоко можуть потрапити небажані домішки. Наприклад, у парному молоці можуть виявитися естрогени, тому з ним варто бути обережнішими.
Застосування молока у кулінарії
Молоко широко використовується у кулінарії. Наприклад, без нього не приготувати всіма улюблені млинці та молочні коктейлі.
Американські млинці (панкейки)
Панкейки готуються швидко і смажити їх простіше, ніж класичні млинці.
Яйця | 2 шт. |
Молоко | 250 мл |
Борошно пшеничне | 10 ст. л. |
Рослинна олія | 2 ст. л. |
Цукор | 2 ст. л. |
Розпушувач | 1 ч. л. |
Сіль | за смаком |
Змішайте яйця та молоко, додайте цукор, сіль, борошно та розпушувач. За бажанням можна додати ванільний цукор чи корицю. Ретельно розмішайте і влийте олію. Тісто має вийти трохи густішим, ніж на класичні млинці. Смажити панкейки слід на сухій сковороді, краще, якщо вона буде з антипригарним покриттям.
Манник на молоці
Молоко стане в нагоді і для іншого десерту.
Молоко | 1 склянка |
Манна крупа | 1 склянка |
Цукор | 1 склянка (можна менше, залежно від ваших уподобань) |
Яйця | 2 шт. |
Рослинна олія | 1/3 склянки |
Вершкове масло | 15-20 г |
Ванілін | за смаком |
Розпушувач | 15 гр |
Борошно | 0,5 склянки |
Розітріть у мисці цукор з яйцями, додайте олію і перемішайте. Молоко нагрійте в каструлі, але не доводьте до кипіння, додайте вершкове масло|мастило|, перемішайте. Всипте манну крупу і залиште хвилин на 20, доки манка не набухне. У миску з яєчною сумішшю просійте борошно, додайте ванілін, розпушувач, перемішайте і додайте до манки. Змастіть форму, вилийте тісто. Випікайте близько 40 хвилин.
Як вибрати та зберігати молоко
Найбільш безпечно купувати молоко у магазинах. Продукція, що вироблена на заводах, проходить контроль якості перш, ніж вступити на прилавок.
Найкориснішим із усіх видів є пастеризоване молоко, оскільки воно проходить меншу термічну обробку. Але зберігати його потрібно лише у холодильнику.

Як вибрати та зберігати молоко
Якщо ж у вас немає відповідних умов або важливо зберігати молоко якомога довше, зверніть увагу на ультрапастеризоване – термін впливу високих температур при його виробництві коротший, і зберігається більше корисних елементів.
Варто звернути увагу на упаковку – вона має бути цілою, бажано – непрозорою. Звичайно ж, термін придатності має бути відповідним.
Вивчіть етикетку. Напис “ГОСТ 31450” на ній говорить про підвищений рівень білка в продукті (не менше 3%). Фрази «виготовлене з коров’ячого молока», «виготовлене з незбираного молока» або «молоко незбиране, молоко знежирене» у складі продукту говорять про те, що в ньому немає домішок сухого молока.
Популярні запитання та відповіді
Що буде, як не пити молоко зовсім?
Молоко дуже корисне для дітей. А організм дорослої людини може обходитися без цього напою. Якщо з будь-яких причин ви відмовитеся від цього напою, нічого страшного не станеться.
Чи можна рослинним молоком замінити тварину?
За своїм складом (змістом білка та інших компонентів) та калорійністю молочні продукти унікальні і не можуть бути заміщені жодними іншими. Однак не всі дорослі люди можуть вживати молоко. У разі, наприклад, непереносимості лактози, рослинні аналоги стануть непоганою заміною. Називати їх молоком не зовсім коректно, адже під цим словом розуміється певний продукт тваринного походження.
Як правильно пити молоко?
Молоко погано поєднується з низкою продуктів, наприклад, овочами, бобами, м’ясом та рибою.
На думку вчених, дорослій людині варто пити не більше 400 мл, а людям похилого віку — не більше половини склянки.
— Чим старша людина, тим менше молока та молочних продуктів їй потрібно вживати, — переконаний лікар Ілля Франчук.
Для вживання в чистому вигляді лікарі рекомендують використовувати нежирне 2,5% молоко, яке краще засвоюється організмом і містить менше калорій.
Здоров'я
Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)
Здоров'я
Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року
-
Гороскоп2 місяці ago
23 жовтня – який знак зодіаку: Гороскоп на 23 жовтня
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Новий рік 20243 місяці ago
Що подарувати на Новий рік? 250 ідей подарунків на Новий рік 2024
-
Здоров'я2 місяці ago
Як горіх: Як накачати попу вдома – безкоштовно, ефективно та швидко!