Здоров'я
Молочні продукти: користь та шкода

У наш час модно заперечувати традиційні погляди вчених минулих поколінь. Це стосується навіть користі молока, що увійшла до приказки.
Чи вірити страшилкам?
Якщо ви цікавитеся темою правильного харчування, корисних продуктів, прагнете виростити дітей здоровими, та й самі хочете прожити довше і не хворіти, то вам вже зустрічалися ТБ-передачі, статті в Інтернеті та глянцевих журналах про те, що вся сучасна їжа – чиста шкода. Нічого не можна їсти, нічого! – Ось суть інформаційних потоків, що ведуть мовлення про те, як виробляється їжа, як вона розщеплюється в наших шлунках. Вона просто роз’їдає мозок.
А ось, що іноді з’ясовують міфічні вчені без імен (англійські зазвичай) і незрозуміло, де і як конкретно проводять дослідження: «В результаті досліджень з’ясувалося, що при вживанні молока знижується захворюваність на рак кишечника, але підвищується захворюваність на рак простати і сечового міхура. Ті, хто п’ють знежирене молоко, рідше страждають від раку яєчників, раку шлунка та раку прямої кишки в порівнянні з тими, хто п’є цілісне молоко». Виходить, що нам залишається лише вибрати – яке захворювання приємніше!
«Вчені», які лякають нас з екранів, начебто самі начиталися малограмотних текстів і довіряти їх непрямим заявам якось не хочеться. Цивілізована людина, вчена, повинна хоча б уникати вживання слова «їсти», виступаючи перед аудиторією.
При цьому жодна передача не дає здорових рекомендацій: так чим же нам харчуватися? Виїхати в село, почати вирощувати картоплю та завести корову? Що ви, і це не вихід! Вся земля – отруєна різними «цидами», всі корови – хворі на запалення колінної чашки!
Мимоволі приходиш до параноїдального висновку, що ці передачі, та й статті в тему – просто жахіття, вірити їм – все одно, що вірити в історії про зомбі і вампірів. Ясна річ, що страшилки просто відволікають нас від справжніх проблем – яких ви самі знаєте – нас просто перемикають на інший канал, щоб нами було легше керувати. І всі страшні подробиці (наприклад, про те, що сирні сирки роблять із пальмової олії) найкраще викинути з голови.
Але як не думати про те, що їси, про те, що їсть власна дитина?
І вони є, ці сирно-пальмові сирки! Та й молоко з пакета вже не скисає, а гниє (чи не дивно?), а сир навіть за виглядом та кольором – зовсім не схожий на сир. Щось сирне в ньому є, поза сумнівом, тому його тепер і звуть «сирним продуктом», а не сиром.
Спробуймо розібратися разом.
МОЛОКО – КОРИСТЬ ТА ШКОДА
Цей продукт п’ють майже всі жителі землі, крім бідолашних, чий організм не переносить лактозу. І до речі: непереносимість лактози вже визнана цілком собі навіть не хворобою. Деякі вчені вважають, що після 10-12 років в організмі дитини відбуваються зміни, внаслідок яких шлунок перестає сприймати молоко. Це тим, що молоко потрібно для вирощування молодої істоти, і з роками ця необхідність відпадає. Дивно тільки, що вік припинення цього самого «вирощування» визначається в 10-12 років, а як же потім?..
І після 40 років пити молоко дуже шкідливо, тому що через молоко кістки людини починають втрачати кальцій (згідно з дослідженнями!) Крім того, його надлишок відкладається в стінках судин, що призводить до атеросклерозу.
У той же час відомо, що в молоці багато протеїну, кальцію та вітамінів. Воно містить калій, корисний для судин та серця. Молоко добре впливає нервову систему. Найкращий спосіб заснути при затяжному безсонні – повільно і задумливо, уявляючи собі тільки добре, випити на ніч склянку молока. Молоко знижує артеріальний тиск та зміцнює серце, зменшуючи ризик інфаркту.
Ще молоко знижує ризик виникнення алергії на ягоди та фрукти, його корисно приймати у деяких випадках отруєння, при печії. Воно чудово вгамовує спрагу.
Хімічним шляхом з молока отримують казеїн, який використовується для варіння клею, і – бодібілдерами, м’язи яких чудово ростуть на казеїновому коктейлі. Казеїн, виявляється, це високоякісний складний білок молока, який довго постачає амінокислотами м’язи.
І ось нова суперечність: казеїн у молоці, виявляється, шкідливий. Обволікаючи слизові оболонки шлунка та кишечника, він перешкоджає всмоктуванню корисних речовин. То що робити?
Розумний висновок із цього випливає лише такий: молоко – складний продукт, шкода якого дорівнює його користі, а пити його чи ні – вирішувати лише нам. Не варто забувати, що все добре в міру.
РЯЖЕНКА
Кисломолочні продукти значно відрізняються від молока за своїми властивостями. Наприклад, ряжанку отримують з коров’ячого топленого молока, яке заквашують ацидофільними паличками та стрептококами. Смак ряжанки багатьом подобається набагато більше, ніж смак кефіру, а ацидофільні бактерії дуже корисні для мікрофлори кишечника.
Вважається, що і білок сквашеного продукту значно краще засвоюється, ніж білок молока. Ряжанка сприяє профілактиці хвороб нирок, остеопорозу, атеросклерозу, гіпертонії, зміцнює імунітет.
Свіжа ряжанка завдати шкоди організму людини не може, якщо тільки вона не має алергії на компоненти напою. Проте несвіжий продукт викличе отруєння. На щастя, не помітити, що ряжанка протухла, досить складно: запах та вид продукту скаже вам про це.
Від досить жирної ряжанки доведеться відмовитися людям, які мають надмірну вагу, і страждають на підвищену кислотність, спровоковану гастритом.
Користь козиного молока
Корисність молока кози здається багатьом незаперечною, а віра у його лікувальні властивості склалася ще Стародавньому Римі. У нас чомусь прийнято вірити в «мудрість древніх», хоч ми й знаємо, що людство до початку XX століття жило в бруді та голоді, вчених було мало (деяких ще й палили на вогнищах), невігластво панувало таке, що лікарі скоріше мучили , чим лікували хворих
Проте з давніх-давен козяче молоко було продуктом, оспіваним настільки, що навіть немовлят вигодовували саме їм.
У складі молока кози дуже корисні для людини інгредієнти. Концентрація білка і тіаміну в порівнянні з коров’ячим у молоці кози переважає, а ще його можуть пити діти, які страждають на алергію на коров’яче молоко. Козяче молоко рекомендується хворим на анемію, міопію, рахіт і сухоти – як підтримуючий продукт, а зовсім не як ліки.
Козяче молоко теж може бути шкідливим, якщо коза харчувалася травою, покритою сажею вихлопних газів, або підгодовувалась якими-небудь шкідливими добавками, які використовують нечесні тваринники, коли хочуть отримати більше молока.
ТВОРОЖОК – ВСІМ ДРУЖОК
Справжній сир із справжнього коров’ячого молока, свіжий та правильно приготовлений – це однозначно корисний продукт. І навіть ті, хто активно лякає нас страшилками про шкоду молочних продуктів, не знаходять приводу причепитися до сиру. Хіба тільки якщо вважати будь-який молочний продукт хворим, а й у цьому випадку претензії до сиру звучать як огульне звинувачення.
Інша справа – сирні сирки в шоколаді, дефіцит радянського періоду, смакота неможлива і шкідлива до крайнього ступеня. Ці ласощі готуються із суміші корисного сиру (якщо він є, а не замінений, скажімо, соєю), цукру та дешевого рослинного жиру, що провокує різні захворювання. У цей продукт додаються барвники, стабілізатори, емульгатори та інше, чого не варто їсти ні дорослим, ні дітям.
Зате простий сир без добавок – відмінний білковий продукт, який перетравлюється набагато легше, ніж м’ясні продукти, містить кальцій, амінокислоти та мікроелементи.
Сир можна і потрібно їсти людям похилого віку, вагітним жінкам, дітям, та й просто стежать за харчуванням людям. Він низькокалорійний, майже не містить вуглеводів, тому підходить навіть діабетикам.
СКАЖІТЬ: СИ-ИР!
Сиру, якщо ми говоримо про якісний продукт, дієтологи висувають лише одну претензію – жирність. Про неякісний сир немає сенсу говорити, такий сир – це багато хімії та брехні, це результат страшної жадібності людей, яким немає справи до здоров’я співгромадян. Натомість сир, виготовлений відповідно до всіх сирних правил – справжнє диво. У ньому є всі необхідні для організму людини мікроелементи, білки, що легко засвоюються, і вітаміни.
У сирі немає лактози, яку, як ми вже казали, сприймають далеко не все, тож це демократичний (на жаль, не в плані ціни) продукт.
І все-таки на сир не варто налягати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, колітами, гастритами з підвищеною кислотністю, гострим та хронічним пієлонефритом, сечокам’яною хворобою, гіпертонією.
З «поганих» елементів варто назвати амінокислоту триптофан, яка при частому вживанні сиру може сприяти мігрені, розладу сну, нічним кошмарам. Проте далеко не на всіх триптофан діє так драматично.
Отже, молочні продукти настільки ж шкідливі, настільки корисні. Відмовлятися від їх вживання немає жодного сенсу, але продукти, які ви вибиратимете, повинні бути якісними, а кількість – помірною.
Здоров'я
Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)
Здоров'я
Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Гороскоп3 місяці ago
Рік Дракона – характеристика знака за східним календарем
-
Модний одяг3 місяці ago
У чому зустрічати Новий рік 2024
-
Tech3 місяці ago
14 кращих додатків для схуднення 2023
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року