Здоров'я
Рис: користь та шкода для здоров’я

Рис міцно увійшов до нашого побуту і використовується в багатьох стравах. Чим він корисний, кому варто звернути увагу на цю крупу, а для кого вона під забороною – про це поговоримо сьогодні
Басматі та жасмин, білий та коричневий, довгозерний та круглозерний — магазини пропонують нам широкий асортимент рису, у різноманітті якого легко розгубитися. Який сорт краще підійде для каші, а який варто залишити для плову? Чим відрізняється рис для суші? А, головне, який рис найкорисніший?
Ми звикли вважати цю крупу цінним джерелом складних вуглеводів, але чи так вона корисна насправді? Чи всім рекомендований рис? Дедалі частіше кажуть, що він має високий глікемічний індекс, і варто скоротити його споживання. Щоб розібратися у всіх цих питаннях, ми звернулися до гастроентерологів, дієтологів та нутриціологів.
Історія появи рису в харчуванні
Рис має тисячолітню історію. Його батьківщина – країни Південно-Східної Азії. Вважається, що він походить від дикої трави, що росте біля підніжжя Східних Гімалаїв і на околицях річок Іраваді та Меконг. За іншою версією він поширився з південної частини Індії на північ країни і далі в Китай.
Найдавніші сліди вирощування рису датуються серединою п’ятого тисячоліття до нашої ери (Таїланд). Поступово він поширився по всьому Індокитаю, Південно-Східній та Східній Азії та став там домінуючою сільськогосподарською культурою.
До Середньої Азії та Європи рис потрапив під час походів Олександра Македонського, втім, його широкому поширенню сприяли також арабські мандрівники. Вони завезли злаки до Єгипту, Марокко і далі до Європи. Вже звідти в епоху великих географічних відкриттів рис потрапив у Нове світло. На території сучасної України його почали культивувати на початку XVIII ст.
Рис став одним із головних продуктів для багатьох народів. Наприклад, в Індії він займає чверть усіх посівних площ. Цю крупу часто використовують і в багатьох обрядах та ритуальних стравах, наприклад, куті та сочиві.
Склад та калорійність
Калорійність на 100 г необробленої крупи | 303 ккал |
Калорійність на 100 г відвареної крупи | 116 ккал |
Білки (на 100 г) | 7,5 г |
Жири (на 100 г) | 2,6 г |
Вуглеводи (на 100 г) | 62,3 г |
Користь рису
Рис – джерело складних вуглеводів, важливих амінокислот, вітамінів та мікроелементів. У ньому містяться вітаміни групи B (В1, В2, В3 та В6), що впливають на нервову систему. Також у рисі є вітаміни РР, Е, каротин, фосфор, калій, залізо, цинк, кальцій, марганець, мідь, селен та йод.
— Рис легко засвоюється, у ньому менше насичених жирів, порівняно з іншими продуктами. Отже, це корисно для здоров’я серця, – розповідає лікар-гастроентеролог, дієтолог Анатолій Ведмідь. — Також рис має довгий ланцюжок складних вуглеводів, на розщеплення яких потрібен певний час. Таким чином, при його вживанні ви зберігаєте відчуття насичення більш тривалий час.
— Рис ідеально підходить для людей з нестерпністю глютена . Алергії на цей продукт практично не зустрічається, – зазначає лікар гастроентеролог-гепатолог Антоніна Фельдман.
Рис, а саме рідкі каші на його основі або рисову воду рекомендують вживати при гастриті. На думку Антоніни Фельдман, таке харчування допоможе знизити кислотність шлунка.
Кулінарні поради
Як правильно варити рис басматі
Олена Євдокимова, лікар-ендокринолог, дієтолог, нутриціолог медичного центру «Твоє Здоров‘я» (клініка лікаря Фельдмана), член асоціації ендокринологів України, член Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) звертає увагу на іншу цінну властивість рису: він корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту . , що супроводжуються діареєю або рідким випорожненням.

Чим корисний Рис для людини?
Якщо ви вибираєте рис, щоб скинути вагу, придивіться до коричневого рису. На думку дієтологів, коричневий рис – відмінне джерело клітковини, яка допомагає покращити здоров’я кишечника та прискорити обмін речовин.
Білий рис у процесі очищення від зовнішніх оболонок втрачає частину клітковини, тому його рекомендують поєднувати з овочами, зеленню та білковою їжею. На думку дієтологів та нутриціологів, білки та клітковина з овочів уповільнюють всмоктування вуглеводів, що робить білий рис таким же корисним, як і бурий.
Шкода рису
Незважаючи на всі переваги рису, деяким варто знизити кількість цієї крупи, яка вживається в їжу, або зовсім утриматися. Рис, особливо його білі сорти, має високий глікемічний індекс і швидко підвищує рівень глюкози в крові. Людям із цукровим діабетом білий рис протипоказаний. На це звертає увагу Антоніна Фельдман.
Кому ще не варто вживати багато рису, розповідає лікар-ендокринолог:
— Рис не рекомендується тим, хто схильний до запорів, оскільки він має сильний «закріпний» ефект.
Застосування рису в кулінарії

Рецепти страв з Рисом
Рис використовується при приготуванні багатьох страв: каша, гарнір, плов, паелья, різотто, суші та роли. Він чудово поєднується з м’ясом, рибою та овочами.
Плов с сухофруктами
Плов із сухофруктами замість м’яса — оригінальна та смачна страва.
Рис | 200 г |
Морква | 2 шт. |
Цибуля | 1 шт. |
Курага | 100 г |
Чорнослив | 100 г |
Родзинки | 150 г |
Сіль, спеції (зіра, коріандр, паприка, куркума) | за смаком |
Рис добре промити, доки вода не стане прозорою. Сухофрукти промити та залити теплою водою на 10 хвилин. Помити і порізати овочі: цибуля – кубиками, морква – тонкими брусочками або натерти на тертці.
У казані розігріти олію, обсмажити цибулю до прозорості, додати до неї моркву. Помішуючи, смажити овочі 5-7 хвилин|мінути|. Якщо немає казана, можна взяти товстостінну каструлю або глибоку сковороду, яка добре тримає тепло.
Сухофрукти обсушити, чорнослив і курагу нарізати тонкими смужками, додати сухофрукти до овочів, туди додати зіру або коріандр. Перемішати та потримати на вогні ще 1-2 хвилини.
Поверх овочів та сухофруктів викласти промитий рис, розподілити його рівномірно, посолити за смаком, додати сіль, паприку та куркуму. Акуратно, щоб рис не перемішався з овочами та сухофруктами, додати воду (на палець вище за рис). Накрити кришкою і варити плов 15-20 хвилин на сильному вогні, при необхідності доливати воду. Потім вимкнути вогонь та потримати плов під кришкою ще 10 хвилин.
Джамбалая
Під цією екзотичною креольською назвою ховається проста та демократична страва. В його основі — рис, томатна паста та будь-які ковбасні вироби
Рис | 200 г |
Сосиски | 300 г |
Помідори | 2 шт. |
Перець болгарський | 1 шт. |
Цибуля | 1 шт. |
Часник | 1 зубчик |
Петрушка свіжа | 1 пучок |
Паста томатна | 0,5 ст. л. |
Сіль | за смаком |
Перець чорний мелений | за смаком |
Підготувати овочі: нарізати цибулю, часник, болгарський перець та очищені від шкірки помідори – з них легко зняти шкірку, попередньо обдавши томати окропом.
Сосиски (можна замінити їх шинкою або вареною ковбасою) очистити, нарізати, обсмажити та відкласти.
У ту ж сковороду викласти цибулю та болгарський перець, обсмажити 3-4 хвилини, додати помідори, часник, сіль, перець та томатну пасту, перемішати. Через деякий час додати сосиски та знову перемішати.
Висипати рис, трохи посолити, перемішати, залити в сковороду гарячу воду (на 1,5-2 см вище за рис). Зменшити вогонь до мінімального, накрити кришкою і готувати до готовності рису (близько 20 хвилин).
Готову страву можна посипати зеленню.
Види рису
Рис відрізняється за формою зерен, способом обробки та сортами.
1. За формою зерен рис ділиться на довгозерний, середньозерний та круглозерний.
- Довгозерний рис має другу назву “індіка”. Його довжина близько 6-8 мм, а ширина приблизно в чверть довжини. Він вважається універсальним. Такий рис не злипається. Якщо ви хочете отримати розсипчасту крупу гарніру, варто вибрати його.
- Середньозерний рис коротший і ширший, 5-6 мм завдовжки і 2 мм завширшки. Таке зерно злипається при варінні, а сама страва виходить ніжнішою. Його краще використовувати для супів, плову, різотто та паельї.
- Круглозерний рис ще коротший. У ньому більше крохмалю. З нього готують суші, пироги, в’язкі каші, пудинги, запіканки та різні десерти.
2. За способом обробки рис може бути шліфованим, нешліфованим та пропареним.
- Шліфований або оброблений рис — це знайомий усім білий. Форма зерен може бути будь-якою. Він поступається необробленому за вмістом вітамінів та мікроелементів, але більш зручний і простий у приготуванні.
- У нешліфованого рису (бурого, червоного чи чорного) збережено оболонку. Він містить більше корисних речовин, саме його рекомендують для дієтичного харчування. Але й вариться він удвічі довше, а у готовому вигляді не такий м’який, як очищений рис.
- Пропарений рис перед тим, як потрапити на прилавки, піддається особливої обробки парою. Завдяки цьому корисні речовини з оболонки проникають усередину зерна. Тільки після цього рис шліфується. Така крупа вариться трохи довше за білі сорти, але виходить м’якою і розсипчастою.
3. Існує безліч сортів рису. Ось далеко не повний список: басматі, жасмин, червоний рис, дикий рис, арборіо, камоліно.
Як вибрати та зберігати рис
Вибір крупи залежить від того, яку страву ви плануєте приготувати. Круглозерний білий рис стане в нагоді, якщо ви захочете зварити кашу, а для плову краще вибрати середньозерний або довгозерний. Якщо ви стежите за здоров’ям, зупиніть вибір на пропареному або нешліфованому рисі.
Купуйте крупу не у великій фасуванні та мішках, а у невеликих прозорих упаковках: так ви зможете побачити якість зерна. І не забувайте перевіряти дату виготовлення.
Для зберігання рису краще підійде не фабрична упаковка, а скляні або жерстяні банки, що щільно закриваються. Таким чином ви продовжите термін зберігання крупи та захистите її від жучків. Банки необхідно тримати у темному, прохолодному та сухому місці. Термін зберігання рису – до 18 місяців.
Здоров'я
Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)
Здоров'я
Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Гороскоп3 місяці ago
Рік Дракона – характеристика знака за східним календарем
-
Модний одяг3 місяці ago
У чому зустрічати Новий рік 2024
-
Tech3 місяці ago
14 кращих додатків для схуднення 2023
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року