Здоров'я
Вітаміни

Вітаміни – незамінні живильні мікроелементи. Вони не дають енергії, але життєво важливі для нормальної роботи організму та підтримки здоров’я. Для того щоб отримувати різні вітаміни, слід харчуватися продуктами з усіх груп харчових продуктів: цільнозерновими продуктами, фруктами та овочами, молочними продуктами, продуктами групи « риба-яйця-птах-м’ясо », що додаються харчовими жирами (наприклад, горіхи, насіння, мигдаль) . Якщо харчуватися дуже жирною і солодкою їжею, звичайно, отримаєш багато енергії, але часто такі продукти є бідними джерелами вітамінів
Вітаміни необхідні:
- оскільки вони беруть участь у процесах обміну речовин, регулюють роботу нервів, відіграють роль у формуванні кісткової та м’язової тканини,
- для захисту від заразних та інфекційних захворювань,
- оскільки вони захищають організм від шкідливої дії вільних радикалів, через що багато вітамінів називають антиоксидантами.
Вітаміни потрібні в дуже малих кількостях, від мікрограмів до міліграмів, але їх потрібно вживати постійно, оскільки організм не утворює їх довгострокового запасу.
Людина здатна синтезувати тільки поодинокі вітаміни (B 3 , B 5 , вітамін K, ретинол з ß- каротину, під дією сонячного випромінювання також вітамін D), і то виключно за наявності вихідних сполук та сприятливих зовнішніх умов. Більшість вітамінів міститься у продуктах як рослинного, так і тваринного походження, проте, засвоювані форми вітамінів D і B12 – лише у тваринних продуктах.
Вітаміни поділяються на дві групи:
- жиророзчинні (вітаміни A , D , E , K )
- водорозчинні (вітаміни B 1 , B 2 , ніацин , B 6 , фолати , B 12 , C )
У разі жиророзчинних вітамінів одна літера означає цілу групу сполук подібної будови та дії. Небезпека надмірного вживання жиророзчинних вітамінів може виникнути при вживанні збагачених продуктів або БАД і через їх акумулювання організмом формується легше, ніж для водорозчинних вітамінів. Передозування водорозчинних вітамінів, що отримуються з їжею, неможливе, оскільки надлишки природним чином (з уриною) виводяться з організму.
Завдання вітамінів групи B:
- Важливими є в основному обмін речовин для постачання організму енергією.
- Незамінні для нормального функціонування нервової системи.
- Потрібні підтримки тонусу м’язів травного тракту.
- Важливі для забезпечення здоров’я шкіри, волосся, очей, рота та печінки.
Первинні симптоми нестачі вітамінів – втома та перепади настрою, а також ураження шкіри. Вітаміни групи В сильніше впливають, якщо вживати їх разом, але надмірне вживання одного з вітамінів може викликати порушення у всмоктуванні інших. Однією з причин нестачі вітамінів групи В є зростання споживання обробленої їжі, з якої видалена значна частина вітамінів групи В. Іншою причиною є зростання споживання цукру, в результаті чого в кишечнику утворюється не придатна для вітамінів групи В мікрофлора.
Потреба вітамінів переважно залежить:
- від підлоги
- від віку
- від стану здоров’я
- від фізичної активності
Наприклад, до моменту настання вагітності та в період росту плода дуже важливо вживати достатню кількість продуктів, що містять фолати , щоб зменшити можливість народження дитини з дефектами розвитку. Під час вагітності та годування груддю зростає потреба у більшості вітамінів. Потреба у вітаміні D у дітей та людей похилого віку більша, ніж у дорослих. Стресовий або фізичний активний спосіб життя підвищує потребу у вітамінах групи В , особливо.
Дефіцит вітамінів може виникнути з багатьох причин:
- причини особливостей харчування (дефіцит поживних речовин при голодуванні; незбалансована одноманітна їжа; неправильна обробка продуктів, наприклад, занадто тривале нагрівання; порушення всмоктування, які викликає, наприклад, алкоголізм)
- фізіологічні причини (підвищена потреба у певних вітамінах, наприклад, у маленьких дітей, вагітних та годуючих жінок або людей похилого віку)
- певні хворобливі стани організму та конкретні ліки
Засвоєнню вітамінів перешкоджають:
- зайве вживання кави
- вживання алкоголю
- куріння
- деякі ліки
- також деякі протизаплідні таблетки
Кількість вітамінів у їжі залежить також від способу її приготування. Щоб скоротити втрати вітамінів:
- не варіть занадто довго
- кладіть овочі в киплячу воду
- не виливайте овочевий відвар, готуйте на ньому, наприклад, соуси чи супи
- уникайте багаторазового розігріву їжі
Назви, позначення та основні джерела найважливіших вітамінів
Визначення вітаміну | Назва вітаміну | Найкращі джерела* |
Жиророзчинні вітаміни | ||
A | ретинол | риба, яловича та свиняча печінка, вершкове масло, яйця, сири джерела β- каротину**: переважно помаранчеві та жовті, але також деякі зелені овочі, фрукти та ягоди (шипшина, морква, кучерява капуста, шпинат, гарбуз, броколі, листовий салат, папайя, хурма), батат |
D | кальциферол | риба, яйця (жовток), печінка, збагачене молоко та молочні продукти |
E | токоферол | олії (наприклад, соняшникова, рапсова), насіння, горіхи, мигдаль, хліб, авокадо, паприка, печінка |
K | філлохінон | продукти рослинного походження (особливо овочі зеленого кольору) |
Водорозривні вітаміни | ||
B 1 | тіамін | насіння, горіхи, пшеничні проростки, дріжджі, свинина, вівсяні пластівці, цільнозернові макаронні вироби, хліб, сільське молоко, обліпиха, печінка, рибне філе, цільнозерновий рис, лосось, бобові, борошно «Кама», яйця |
B 2 | рибофлавін | печінка, дріжджі, мигдаль, яйця, кучерява капуста, сир, шпинат, хліб, броколі, курага та чорнослив, салаку, авокадо, свинина, бобові, індичка, горіхи, насіння |
PP, B 3 | ніацин , нікотинова кислота, нікотинамід | горіхи, насіння, печінка, м’ясо птиці, дріжджі, свинина та яловичина, борошно «Кама», яйця, цільнозерновий рис, риба, сир, зернистий сир |
B 5 | пантотенова кислота | печінка, дріжджі, горіхи, риба, бобові, гриби, яйця, м’ясо птиці |
B 6 | піридоксин | печінка, горіхи, м’ясо птахів, риба, дріжджі, авокадо, броколі, паприка, банан, свинина и яловичина, хліб, насіння, яєчний жовток, бобові |
H, B7 | біотин | печінка, горіхи, мигдаль, дріжджі, яйця, кучерява капуста, мука «Кама», вівсяні пластівці, гриби |
B9 | фолати і фолієва кислота | дріжджі, печінка, бобові, броколі, кудрявая капуста, шпинат, горіхи, насіння, червоний буряк, кольрабі, зелені частини рослин, яйця, хліб, паприка, брюква, мука «Кама», цвітна капуста, редис, полуниця |
B12 | кобаламін | печінка, яловичина, м’ясо птахів, яйця, риба, сир, свинина, молоко, домашній сир, йогурт |
C | аскорбінова кислота | Овочі, фрукти та ягоди, сік, шипшина, обліпиха, паприка, чорна смородина, морошка, полуниця, цитрусові, червона смородина, капуста, броколі, цибуля-порей, бруква, аґрус, малина, томати, цвітна капуста |
* кількість, що міститься в 100 г продукту, покриває не менше 10% добової потреби дорослої жінки
** β- каротин, що міститься в продуктах рослинного походження, за наявності необхідних речовин (наприклад, жирів) також перетворюється в організмі на вітамін А
Таблиця 2
Добові кількості найважливіших вітамінів відповідно до віку
Вік у роках | Вітамін A, RE a | Вітамін D, мкг | Вітамін E, α-TE b | Вітамін B1 мг | Вітамін B2 мг | Ніацин , NE c | Вітамін B6 мг | Фолати , мкг | Вітамін B12 , мкг | Вітамін C, мг |
ДІТИ | ||||||||||
6–11 місяців | 300 | 10 | 3 | 0,4 | 0,5 | 5 | 0,4 | 50 | 0,5 | 30 |
12–23 місяців | 300 | 10 | 4 | 0,5 | 0,6 | 7 | 0,5 | 60 | 0,6 | 35 |
2–5 | 350 | 10 | 5 | 0,6 | 0,7 | 9 | 0,7 | 80 | 0,8 | 40 |
6–9 | 400 | 10 | 6 | 0,9 | 1,1 | 12 | 1,0 | 130 | 1,3 | 45 |
ЖІНКИ | ||||||||||
10–13 | 700 | 10 | 7 | 1,0 | 1,2 | 14 | 1,5 | 270 | 3,0 | 70 |
14–17 | 700 | 10 | 8 | 1,2 | 1,4 | 16 | 1,5 | 330 | 3,0 | 100 |
18–30 | 700 | 10 | 8 | 1,1 | 1,3 | 15 | 1,5 | 400 | 3,0 | 100 |
31–60 | 700 | 10 | 8 | 1,1 | 1,3 | 15 | 1,5 | 300 d | 3,0 | 100 |
61–74 | 700 | 20 | 8 | 1,0 | 1,2 | 14 | 1,5 | 300 | 3,0 | 100 |
>75 | 700 | 20 | 8 | 1,0 | 1,2 | 13 | 1,5 | 300 | 3,0 | 100 |
Вагітні | 800 | 10 | 10 | 1,6 | 1,6 | 17 | 1,8 | 500 | 3,0 | 110 |
Шалені татусі | 1100 | 10 | 11 | 1,7 | 1,7 | 20 | 1,8 | 500 | 3,0 | 110 |
ЧОЛОВІКИ | ||||||||||
10–13 | 700 | 10 | 8 | 1,2 | 1,4 | 16 | 1,8 | 270 | 3,0 | 70 |
14–17 | 900 | 10 | 10 | 1,5 | 1,7 | 20 | 1,8 | 330 | 3,0 | 100 |
18–30 | 900 | 10 | 10 | 1,5 | 1,7 | 20 | 1,8 | 300 | 3,0 | 100 |
31–60 | 900 | 10 | 10 | 1,4 | 1,7 | 19 | 1,8 | 300 | 3,0 | 100 |
61–74 | 900 | 20 | 10 | 1,3 | 1,5 | 17 | 1,8 | 300 | 3,0 | 100 |
>75 | 900 | 20 | 10 | 1,2 | 1,3 | 15 | 1,8 | 300 | 3,0 | 100 |
a Ретинол-еквівалент : 1 ретинол-еквівалент (RE) = 1 мг ретинолу = 12 мг ( бета-каротину )
b Еквівалент альфа-токоферолу : 1 еквівалент альфа-токоферолу (RR) = 1 мг альфа-токоферолу
c Ніациновий ніацину (NE) = 1 мг ніацину = 60 мг триптофану d Жінкам дітородного віку рекомендується вживати 400 мкг фолатів на добу
Максимальні безпечні разові кількості вітамінів у їжі та БАД у сумі, на добу
ВІТАМІН | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
Вітамін A a (мкг) | 3000 b |
Вітамін D | 100 |
Вітамін E c | 300 |
Ніацин c | |
Нікотинова кислота | 10 d |
Нікотинамід | 900 |
Вітамін B6 c | 25 |
Фолієва кислота c | 1000 |
Вітамін C | 1000 |
a У разі ретинолу та/або ретинолу пальмітату
b Вживання вагітними понад 3000 мкг ретинолу на добу пов’язане з підвищеним ризиком дефектів розвитку плода. Жінкам після менопаузи, у яких підвищений ризик остеопорозу та переломів кісток, слід обмежити споживання до 1500 мкг на добу c Тільки в БАД та збагачених продуктах d Не застосовується до вагітних та жінок, що годують
ВІТАМІН А
Вітамін А можна отримувати з природних джерел у вигляді ретинолу, але організм здатний перетворювати на…
ВІТАМІН D, АБО ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛ
Вітамін D називають «сонячним», тому що під впливом ультрафіолету сонячного світла активізуються…
ВІТАМІН E, АБО АЛЬФА-ТОКОФЕРОЛ
Вітамін Е – важлива для організму людини поживна речовина, недолік якої викликає невропатію.
ВІТАМІН К
Вітамін До зустрічається у природі у двох формах. Його синтезують рослини та бактерії. Основні джерела…
ВІТАМІН B1, АБО ТІАМІН
Вітамін B1 відіграє важливу роль у метаболізмі вуглеводів і деяких амінокислот.
ВІТАМІН B2, АБО РИБОФЛАВІН
Вітамін В2 засвоюється легко, що відіграє ключову роль у підтримці здоров’я людини.
НІАЦИН, АБО ВІТАМІН B3
Ніацин – це загальна назва нікотинової кислоти, нікотинаміду та його дериватів, які проявляються в шкірі.
ПАНТОТЕНОВА КИСЛОТА, АБО ВІТАМІН В5
Назву «пантотенова» кислота отримала від грецького слова «пантотен», що означає «усюди» і…
ВІТАМІН B6
B6 – це збірна назва для піридоксину, піридоксалю та піридоксаміну. Вітамін B6 виконує в нашому…
БІОТИН
Назва «біотин» походить від грецького слова «біос», тобто. “Життя”. Біотин є одним з найбільш…
ФОЛАТИ, ФОЛІЄВА КИСЛОТА
Вітамін B9 відомий в основному під назвою «фолати» або «фолива кислота» і належить до групи вітамінів.
ВІТАМІН B12, АБО КОБАЛАМІН
Вітамін B12 унікальний, оскільки він – єдиний вітамін, який містить мінеральну речовину – кобальт.
ВІТАМІН C, АБО АСКОРБІНОВА КИСЛОТА
Вітамін С – це основний водорозчинний антиоксидант у крові та клітинах тканин. Вітамін С потрібен: для розвитку…
Здоров'я
Як позбутися чорних крапок на носі: способи, які можна застосувати вдома

Проблема появи відкритих комедонів у так званій Т-зоні може почати турбувати ще у підлітковому віці, коли багато залежить від гормонів. Але якщо вона супроводжує тебе і в зрілості, варто подумати про її рішення. Для цього є багато дієвих способів, і ми підкажемо, як позбутися чорних крапок, щоб твоє обличчя завжди виглядало чистим і сяючим. (більше…)
Здоров'я
Гречана дієта: меню на 14 днів

Гречана дієта на 14 днів – ефективний і здоровий спосіб схуднути. У цій статті ви знайдете готове меню на два тижні, яке допоможе вам скинути зайву вагу та покращити загальний стан організму. Спробуйте гречку в різних комбінаціях та насолоджуйтеся результатом! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Гороскоп2 місяці ago
23 жовтня – який знак зодіаку: Гороскоп на 23 жовтня
-
Новий рік 20243 місяці ago
Що подарувати на Новий рік? 250 ідей подарунків на Новий рік 2024
-
Здоров'я2 місяці ago
Як горіх: Як накачати попу вдома – безкоштовно, ефективно та швидко!