Connect with us

Смачно

Види макаронів

Published

on

Види макаронів і як ними користуватися

Напевно, перші винахідники, як створили види макаронів навіть не припускали, як далеко піде їхнє творіння і наскільки популярним воно стане у всьому світі. Сьогодні макарони не пробували хіба що тубільці, які зовсім не спілкуються з навколишнім світом.

Сухі борошна, що виготовляються з борошна різних сортів і за різними рецептами, залежно від складу вихідної сировини, форми виготовлення і навіть можливих начинок, макарони сьогодні діляться фахівцями та гурманами на кілька сотень сортів. Деякі види макаронів відомі тільки дуже вузькому колу кухарів, інші популярні в усьому світі, і найвідоміші і часто вживані їх слід перерахувати.

Які бувають макарони

По суті макарони – це тісто пшеничне, висушене з наданням йому певної форми. Саме залежно від форми виділяються такі види макаронів:

Спагетті

Спагетті (іт. Spaghetti – “маленькі мотузки”). Найбільш, мабуть, найпопулярніший у всьому світі сорт макаронів. Спагетті мають середню товщину до 2 мм та довжину 25 см. Раніше стандартними спагетті вважалися 50-сантиметрові, але зараз така довжина макаронів розглядається як надмірна, і півметрові спагеттини продаються тільки в упаковках з маркуванням «Спецформат». Вживаються у гарячому вигляді самостійно або у складі рагу з додаванням овочів , м’яса та соусів.

Вермішель (іт. Vermicelli – “маленькі черв’ячки”).

Від спагетті відрізняються лише меншою товщиною – від 1,4 мм до 1,8 мм. Використовуються, як і спагетті, але іноді можуть входити до складу холодних страв.

Advertisement

Капеліні (іт. Capellini – “волоски”).

Найтонші із круглих видів макаронних виробів. Їх діаметр зазвичай становить 1,2 – 1,4 мм. Цей сорт макаронів називають ще волоссям ангела і вживають лише у гарячому вигляді у складі соусів, бульйонів та рагу.

Лінгвіні (іт. Linguine – “маленькі язички”).

Схожі на звичайні спагетті, лише сплощеної форми.

Феттучіні

Види макаронів феттучіні

Види макаронів феттучіні

Дуже популярний вид плоских макаронів шириною до 7 мм, які зазвичай продаються у вигляді пучків таких смуг. Подаються в бульйоні чи самостійно, але лише у гарячому вигляді.

Лазанья

Види макаронів Лазанья

Види макаронів Лазанья

Дуже широкі смуги тіста. Іноді їхня ширина дорівнює довжині, і макарони стають схожими на квадратні млинці. За бажанням виробника можуть мати рівні або різьблені краї. Подається як пиріг або своєрідна закрита піца з начинкою лише у гарячому вигляді.

Спіральки та фузиллі. Закручені макаронні вироби, що подаються гарячими чи холодними. Різниця в цих видах полягає тільки в довжині – фузилі довші і мають більше варіацій товщини.

Папарделле або яєчні локшини.

Дуже широкі плоскі смуги, які продаються свіжими або сушеними. Вважаються традиційною Тосканською стравою і подаються з різними овочами у гарячому вигляді.

Тальятелле.

Подібні до лінгвіні, але тільки закручені в клубки. Саме вони використовуються для приготування Емілья-Романья.

Advertisement

Ріжки

Відомі на пострадянському просторі. З сиром та овочами подаються у складі як гарячих, так і холодних страв. Зменшена копія ріжок – Діталіні.

Трубки.

Мають різні назви залежно від розмірів та наявності борозенок – Рігатонні, Капелоні, Пенне, Манікотті. Ці сорти макаронів подаються гарячими з різними начинками. Великі трубочки фарширують, наповнюючи їх начинкою зсередини.

Черепашки

Називаються Кончільє або Кончільйони. Дуже декоративні та використовуються для приготування гарячих гарнірів.

Равіолі

Невеликі скибочки тіста, що містять певну начинку. Цей вид макаронів нагадує вареники або маленькі пельмені. Вони подаються обов’язково гарячими.

Додатково випускаються різні види та сорти макаронів у вигляді коліс від возів, зерен злакових культур, літер алфавіту, бантиків та пельменів. Тут вже різноманітність обмежується лише фантазією виробника. І на батьківщині макарони — в Італії, і в інших країнах світу активно виготовляються різнокольорові макарони — зелені, коричневі, червоні. Колір у них створюється рахунок додавання спецій, борошна іншого сорту, і лише в деяких виробників — рахунок барвника.

Advertisement

Від форми макаронних виробів можуть залежати і їх властивості: дрібні та тонкі макарони повніше засвоюються, а товсті та виготовлені з борошна грубого помелу містять більше речовин, що були присутні у самій пшениці .

Але частіше макарони вибирають не за їхньою поживністю та корисністю, а за привабливістю форми та особистим смаковим уподобанням. У харчовій промисловості існує класифікація макаронів за сортами залежно від виду борошна, та за групами.

Сорти макаронні

Розрізняють:

  • макарони групи А. Виготовляються з твердозернового борошна (як сировина зазвичай виступає пшениця дурум).
  • макарони групи Б. Робляться зі склоподібної пшениці першого та вищого сортів;
  • макарони групи В. Виготовляються з простого хлібопекарського борошна першого та вищого сортів.

Крім того, іноді для повної характеристики макаронного продукту вказують наявність у ньому яєць та ступінь готовності. Наприклад, знаменита локшина Мівіна готується протягом кількох хвилин, а деякі традиційні ріжки вимагають щонайменше 20 хвилин варіння.

Не дивно, що полиці з макаронними виробами в супермаркетах сьогодні буквально завалені продуктами, серед яких насилу можна знайти два однакових сорти. І для споживача це добре: маючи величезний вибір, покупець може вибрати саме той вид макаронів, що підходить йому якнайкраще.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Смачно

Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Published

on

Меню на Новий рік 2024 - рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Новий рік-2024 пройде під заступництвом Дерев’яного Зеленого Дракона. Дізнайтеся, що приготувати на святковий стіл, щоб догодити цій могутній тварині. (більше…)

Continue Reading

Смачно

Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Published

on

Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Забули поставити будильник? Не біда! У нашій статті ви знайдете 6 швидких рецептів смачного сніданку, які допоможуть вам впоратися з ранком, що проспав. Швидко, смачно та ситно – ідеальне поєднання для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування ранкової їжі. Спробуйте наші рецепти і насолоджуйтесь чудовим ранком! (більше…)

Continue Reading

Смачно

Домашнє вівсяне молоко: рецепт приготування

Published

on

Домашнє вівсяне молоко: рецепт приготування

Напрочуд легко зробити власне вівсяне молоко вдома, гарантуючи, що у вас буде велика кількість рослинного молока для гарячих напоїв, смузі, млинців тощо. (більше…)

Continue Reading

Рекомендую купувати іграшки для дітей в наших партнерів.

1488 Dating Б'юті Бьюті-поради В Відносини у парі Д Дієти Знайомства Знайомства з іноземцями Зрада Користь Користь та шкода Краса Любовне листування М Народні прикмети Новий рік 2024 П Подарунки Поради Прикмети Р Рік якої тварини Чоловічі імена Шкода Який знак зодіаку аллах девід лейн догляд за особою екстремізм забавно закони знання мусульмани мухаммад оптична ілюзія пророк Мухаммед психологічний тест скандали скраби тероризм цікаво що означає 1488 іслам

Advertisement Забрати 50 грн зараз

Цікаве