Смачно
Як перевірити яйця на свіжість

З цієї статті ви дізнаєтеся про декілька простих методів перевірки свіжості яєць, які допоможуть заощадити ваші гроші або заощадять здоров’я.
Виявили в холодильнику коробку яєць зі строком придатності, що минув? Не знаєте, чи варто їх з’їсти чи варто викинути? Хоча зазвичай можна без побоювання їсти яйця протягом декількох тижнів, після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці, краще провести швидкий тест і дізнатися, згасли яйця чи ні. Перевірка займе всього кілька секунд і може заощадити гроші або зберегти ваше здоров’я.
Зміст:
- Перевірка яйця на свіжість за допомогою води
- Перевірка яйця на свіжість на вигляд білка
- Перевірка яйця на свіжість за запахом
- Перевірка яйця на свіжість на просвіт
- Як відрізнити сире яйце від вареного
- Чим небезпечні зіпсовані яйця
- Як довго можна зберігати яйця
Перевірка свіжості яйця за допомогою води
Перший спосіб перевірити зіпсувалося яйце чи ні, це опустити його у склянку із холодною водою. Далі спостерігайте, як поводиться яйце:
- Якщо опускається на дно і лягає на бік, отже яйце дуже свіже.
- Якщо яйце опускається на дно, але стоїть на кінчику, а не на боці, то його вік у межах від 1 до 2 тижнів. Можна вживати без побоювання.
- Якщо яйце плаває у воді або один із його кінців трохи виглядає на поверхні води, значить його вік – 2-3 тижні. Все ще можна їсти.
- Якщо яйце плаває боком на поверхні води, то воно зіпсоване. Вживати таке яйце небезпечно.
Обов’язково виконуйте цей тест з кожним яйце з коробки. Не думайте, що всі яйця свіжі або протухлі тільки тому, що таке одне.
Порада
Яйце, що полежало (віком 1-3 тижні) найкраще підходять для варіння, тому що повітряний прошарок між шкаралупою і яйцем полегшує його чистку. Таким чином можна перевірити свіжість варених яєць – чим простіше очищається яйце і що менше прилипає білок до шкаралупи, то старше яйце.
Чому так відбувається
У міру старіння шкаралупа яйця стає більш пористою і починає пропускати повітря. Чим більше повітря надходить через оболонку, тим більше заповнюється повітряна кишеня між шкаралупою та білком, який змушує яйце плавати.
Перевірка свіжості яйця на вигляд білка
Якщо вам потрібно розбити яйце (наприклад, для приготування омлету або випічки ), ви можете перевірити його свіжіти за станом білка. У свіжого яйця білок трохи прозорий, не сильно розтікається і трохи липкий. Якщо білок рідкий і прозорий, то яйце вже пропало. Це з тим, що з старіння яєчний білок руйнується і стає рідким. Ви також можете помітити, що у зіпсованих яєць жовток буде трохи плескатим, а не округлим.
Як визначити зіпсоване яйце за запахом
Запах тухлих яєць немає нічого спільного з яйцями. Зіпсовані яйця пахнуть сіркою і цей запах усім знайомий. Зовсім зниклі яйця пахнуть навіть через шкаралупу (спробуйте понюхати). Якщо через шкаралупу нічого не відчуваєте, то розбийте його та понюхайте зсередини. У будь-якому випадку при найменших натяках на запах сірки яйце не можна.
Перевірка свіжості яйця на просвіт
Перевірити протухло яйце чи ні можна на просвіт, але для цього знадобиться потужне джерело світла. У свіжих яєць жовток розташовується по центру, відсутні якісь вкраплення в білку. У яєць, що полежали, ви помітите невеликі затемнення в білку.
У зіпсованих яєць на просвіт може бути видно:
- Ембріон (зародок);
- Кров’яне кільце чи великі згустки крові;
- Великий повітряний прошарок між білком і шкаралупою;
- Темні плями;
Наявність будь-якої з цих ознак говорить про те, що яйце протухло і його не можна вживати в їжу.
Як відрізнити варене яйце від сирого
Якщо ви не можете визначити, які з яєць у холодильнику сирі, а які зварені, то проведіть простий тест. Візьміть яйце та розкрутіть його на столі. Варені яйця (або зовсім протухлі) крутяться плавно і довго. Сирі та свіжі яйця розгойдуються при обертанні та швидко сповільнюються.
Чому небезпечно вживати зіпсовані яйця
У більшості курячих яєць присутні сальмонела та інші патогенні бактерії. Вони можуть бути як зовні, так і всередині шкаралупи. Убезпечити себе дуже просто, достатньо дотримуватися простих правил:
- Утримайтеся від купівлі брудних яєць – це ознака поганого контролю якості з виробництва;
- Зберігайте яйця у холодильнику при температурі від 0 до +5 градусів Цельсія;
- Ретельно мийте яйця та руки перед приготуванням;
- Піддавайте яйця жорсткій термічній обробці – смажте або варіть круто;
- Не вживайте яйця, що протухли, стежте за терміном придатності.
До речі, яйця, як і молоко, бувають пастеризованими. Такі яйця нагрівають до температури досить високої, щоб знищити бактерії, але досить низькою, щоб зберегти яйце в сирому вигляді.
Як довго яйця зберігають свою свіжість
Звичайні столові яйця придатні для вживання протягом 25 діб з моменту виробництва, якщо зберігаються при температурі від 5 до 15 градусів Цельсія. У холодильнику за температури до +5 градусів яйця зберігають свіжість до 90 діб. За законами Російської Федерації на кожне яйце має бути нанесене маркування із зазначенням дати виготовлення, тому ви можете визначити, скільки часу пройшло з моменту виробництва.
У митих яєць термін придатності менший — лише 12-14 днів. Все тому, що під час миття руйнується природний захисний шар шкаралупи. Мити яйця необхідно безпосередньо перед приготуванням.
Зварені яйця круто необхідно вжити протягом 10 днів з дня приготування, якщо вони зберігалися в холодильнику. За кімнатної температури вони псуються за 1-3 дні. Термін зберігання сильно зменшується, якщо яйце тріснуло при варінні. Яйця некруто зберігати не можна — їх треба з’їдати відразу.
Порада
Щоб яйця довше зберегли свіжість, зберігайте в основній частині холодильника, а не на дверцятах. Через постійне відкривання та закривання холодильника температура на двері нестабільна, що погано позначається на збереженні продуктів. Також ви спокійно можете заморозити яйця – після розморожування вони анітрохи не втратять у своїх смакових якостях.
Смачно
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Новий рік-2024 пройде під заступництвом Дерев’яного Зеленого Дракона. Дізнайтеся, що приготувати на святковий стіл, щоб догодити цій могутній тварині. (більше…)
Смачно
Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Забули поставити будильник? Не біда! У нашій статті ви знайдете 6 швидких рецептів смачного сніданку, які допоможуть вам впоратися з ранком, що проспав. Швидко, смачно та ситно – ідеальне поєднання для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування ранкової їжі. Спробуйте наші рецепти і насолоджуйтесь чудовим ранком! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Гороскоп3 місяці ago
Рік Дракона – характеристика знака за східним календарем
-
Модний одяг3 місяці ago
У чому зустрічати Новий рік 2024
-
Tech3 місяці ago
14 кращих додатків для схуднення 2023
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року