Смачно
Як варити гречку

Зміст
Існує кілька способів приготування гречаної крупи, які схожі між собою та відрізняються лише нюансами. Ми розберемо основні та відповімо на популярні питання: скільки додавати води, коли солити і як правильно варити гречку.
Гречка впевнено увійшла в розряд суперфудів: вона корисна, багата на білок, має низьку калорійність і при цьому відмінно втамовує голод. Тому господині все частіше вибирають саме цю крупу як гарнір або основну страву.
Як варити гречку
Класичний спосіб приготування гречаної крупи включає кілька етапів. Завдяки сучасним технологіям гречану крупу MAKFA не потрібно перебирати, як це робилося раніше. Тому після розкриття упаковки можна негайно приступати до приготування, дотримуючись пропорції та час варіння.
Як варити гречку пропорції
Гречана крупа вариться із співвідношення 1:2 . Це означає, що на одну склянку крупи знадобиться дві склянки води. Гречка збільшується в обсязі вдвічі, тому однієї склянки сухої крупи вистачить на три повноцінні порції каші або гарніру.
Скільки варити гречку
Рекомендований час приготування становить 15 хвилин . Цього достатньо, щоб крупа стала м’якою і при цьому зберегла розсипчасту структуру. Не забудьте закласти додатковий час на відпочинок крупи після приготування. Гречка має настоятися у каструлі при вимкненому вогні щонайменше 10 хвилин.
Як варити гречку на воді в каструлі розсипчасту
- Промити гречану крупу під проточною холодною водою. Зробити це можна за допомогою сита, або набравши і зливши воду в каструлю з гречкою. Промивання повторювати мінімум двічі, доки вода не стане прозорою. Ця процедура видаляє залишки круп’яного борошна та пилу, який може з’явитися через наявність мікроотворів в упаковці.
- Залити гречану крупу холодною водою та поставити на сильний вогонь. Вода обов’язково має бути бутильованою або очищеною за допомогою фільтра. Якщо немає можливості використовувати очищену воду, взяти кип’ячену.
- Як тільки вода закипить, додати дрібну сіль із розрахунку ½ ч.л. на склянку гречаної крупи. Любителі насичених смаків зможуть підсолити готову страву індивідуально, гречка добре приймає сіль.
- Накрити кришкою та варити, не помішуючи, на повільному вогні.
- За готовністю вимкнути вогонь та дати каші відпочити під закритою кришкою.
Дотримуючись наших простих рекомендацій, ви легко приготуєте розсипчасту і смачну гречку. Але є кулінарна хитрість, яка допоможе посилити аромат та смак страви. Радимо загорнути гарячу каструлю з гречкою в щільну ковдру та залишити мінімум на годину. Гречка настоїться і стане неймовірно запашною та пухнастою.
Гречка у пакетиках
Крупи у варильних пакетиках стали справжньою паличкою-виручалочкою для сучасних кулінарів. Вони дозволяють заощаджувати час, оптимізувати процес приготування та чітко розраховувати кількість порцій. Один пакетик гречки – це приблизно 66 г сухої крупи, що є повноцінною порцією для дорослої людини.
Як варити гречку в пакетиках
- Закип’ятити достатню кількість води з розрахунку 750 мл на один пакетик.
- Руками розподілити крупу за площею пакетика і опустити в киплячу воду.
- Варити на повільному вогні під закритою кришкою 15 хвилин.
- Пакетик підчепити вилкою за спеціальну петлю і дістати з каструлі.
- По лінії перфорації розкрити пакетик і висипати готову гречку на блюдо.
Варильні пакетики виготовлені із спеціального термостійкого харчового матеріалу та абсолютно безпечні для здоров’я. Зручна перфорація дозволяє легко розкривати пакетик руками. Ви обов’язково оціните практичність такого способу приготування.
Замочування гречки – міф чи правда
Багато хто чув, що за старих часів гречану крупу замочували у воді перед приготуванням. Наші бабусі вважали, що така гречка краще засвоюється і не шкодить організму. Нині цьому феномену є пояснення – наявність фітинової кислоти у зовнішній оболонці. Ця кислота відповідає за збереження зерна у грунті, тоді як у кишечнику людини може перешкоджати засвоєнню корисних елементів. Тому дієвим способом знизити її концентрацію було замочування.
Сьогодні сучасні технології підготовки харчових продуктів повністю вирішили цю проблему. Промислова термічна обробка нейтралізує до 40% фітинової кислоти, а частина, що залишилася, сходить до абсолютно безпечних меж в процесі побутового варіння. Тому гречана крупа не потребує попереднього замочування. Ви можете вибрати будь-який спосіб приготування. Головне – фантазуйте! Готуйте найрізноманітніші страви за цікавими рецептами, які захватять вашу родину.
Страви з гречаної крупи давно перейшли з розділу просто гарнір у високу кулінарію. З гречкою можна приготувати суп, котлети та навіть вишукану паелью.
Смачно
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Новий рік-2024 пройде під заступництвом Дерев’яного Зеленого Дракона. Дізнайтеся, що приготувати на святковий стіл, щоб догодити цій могутній тварині. (більше…)
Смачно
Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Забули поставити будильник? Не біда! У нашій статті ви знайдете 6 швидких рецептів смачного сніданку, які допоможуть вам впоратися з ранком, що проспав. Швидко, смачно та ситно – ідеальне поєднання для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування ранкової їжі. Спробуйте наші рецепти і насолоджуйтесь чудовим ранком! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Гороскоп3 місяці ago
Рік Дракона – характеристика знака за східним календарем
-
Модний одяг3 місяці ago
У чому зустрічати Новий рік 2024
-
Tech3 місяці ago
14 кращих додатків для схуднення 2023
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року