Смачно
Як варити рис

Зміст
- Універсальний довгорисний рис
- Що приготувати?
- Як варити рис на воді
- Ніжний круговий рис
- Як варити круглозерний рис на воді
- Розсипчастий рис оброблений парою
- Практичний рис у пакетиках для варіння
- Як варити рис на гарнір
- Хитрощі досвідчених господинь
- Трюк із рушником
- Крапелька олії
- Тонкий горіховий аромат
- Жовтий або білий
Рис є неймовірно затребуваним продуктом: з нього готують різноманітні гарніри та каші, загортають у роли та додають у салати, томлять у плові та замішують у різотто. Він є цінним джерелом білка, вітамінів, мінералів та складних вуглеводів. Але, незважаючи на народну популярність, багато хто задається питанням — як варити рис, щоб страва вийшла смачною?
Для того, щоб повною мірою насолодитися смаком правильно приготовленої страви, необхідно розібратися, який сорт рису є найбільш підходящим саме для нього. Адже кожен вид рису має свої унікальні переваги. Розберемося разом!
На полицях у магазині можна побачити кілька різних видів рису MAKFA. Всі вони різняться часом варіння, смаком та способом використання у різних стравах.
Універсальний довгорисний рис
Традиційний і найпопулярніший рис довгастої форми. Зернятка гладкі, рівні і трохи прозорі, довжина варіюється від 5 до 8 мм. У процесі варіння довгозерний рис поглинає помірну кількість рідини, тому залишається розсипчастим та зберігає свою форму.
Що приготувати?
Такий рис ідеально подавати на гарнір до будь-якого м’яса, птиці та морепродуктів, додавати в салати, холодні закуски, начинку для пирогів і пиріжків.
Як варити рис на воді
Час приготування: 15 хвилин.
Пропорції: 1 склянка рису – 2 склянки води.
- Виберіть відповідний обсяг каструлі з розрахунку того, що рис збільшиться вдвічі.
- Промийте рис у холодній воді від 1 до 3 разів. Така водна процедура дозволить зменшити кількість крохмалю та зробить готовий рис більш розсипчастим.
- Залийте рис холодною водою, закрийте кришку і поставте на максимальний вогонь.
- Щойно вода закипить – посоліть рис і перемішайте.
- Щільно закрийте кришку і зменште вогонь до мінімуму. Постарайтеся «не турбувати» рис: не піднімати кришку і не випускати пар.
- Варіть рис протягом 20 хвилин.
Ароматні трави, такі як орегано та чебрець зроблять гарнір з рису більш незвичайним та привабливим. Для отримання насиченого аромату додайте їх у киплячу воду за 5 хвилин до готовності.
Ніжний круговий рис
Білий рис з плавними та округлими краями, зернятка довжиною не більше 5 мм. Цей сорт є крохмалистим і в процесі варіння в каструлі вбирає велику кількість рідини, тому добре розварюється і склеюється. Зварити круглозерний рис розсипчастим неможливо, тому використовуйте його виключно для ніжних блюд.
Що приготувати?
Рис чудово виявляє свої якості у приготуванні солодощів: у кашах, пудингах та молочних супах. Завдяки високій клейкості відмінно підходить для приготування різотто, суші, їжаків та тефтелів.
Як варити круглозерний рис на воді
Час приготування: 15 хвилин.
Пропорції: 1 склянка рису – 2 склянки води.
- Виберіть відповідний обсяг посуду з розрахунку того, що рис збільшиться втричі.
- Засипте рис у каструлю, залийте холодною водою та поставте на максимальний вогонь.
- Дайте воді закипіти і додайте трохи солі.
- Зменште вогонь, варіть, не помішуючи і не відкриваючи кришки.
- За 15 хвилин зніміть каструлю з вогню і залиште нудитися під рушником ще на 10 хвилин.
Якщо хочете відварити рис для суші, слід попередньо замочити в холодній воді на 30 хвилин. Так крупа стане м’якшою і податливішою при формуванні потрібної форми.
Розсипчастий рис оброблений парою
Сучасна технологія обробки зерна пором дозволяє отримати унікальний розсипчастий рис, який у готовому вигляді виглядає як «рисинка до рисинки». Зернятка такого рису не злипаються і зберігають чіткі контури навіть при повторному розігріванні страви. Завдяки парі зерно стає твердішим і набуває бурштинового відтінку.
Що приготувати?
Використовуйте його в азіатських стравах та будь-якій варіації плову з м’ясом або овочами.
Як варити рис розсипчастим у каструлі
Час приготування: 25 хвилин.
Пропорції: 1 склянка рису – 2,5 склянки води.
- Виберіть відповідний посуд: це має бути каструля з товстим дном, казан або тажин. Не варто використовувати емальовані каструлі, тому що в них рис може пригоріти та зіпсувати аромат страви.
- Промийте рис один раз для видалення зайвого крохмалю.
- Залийте рис холодною водою і варіть на повільному вогні протягом 20 хвилин, не перемішуючи і не піднімаючи кришки.
- Не дивуйтеся, якщо в процесі варіння пропарений рис змінить свій колір з бурштинового на білий, це нормально.
Рис, оброблений парою, має велику перевагу перед іншими видами рису: він зберігає до 80% вітамінів та мінералів, що містяться в оболонці зерна.
Практичний рис у пакетиках для варіння
Рис у пакетиках дуже зручний при варінні: він не пригоряє на дно і стінки каструлі, його не потрібно промивати і відміряти необхідну кількість води. Як правило, такий рис вже поділено на порції в індивідуальних пакетиках.
Як варити рис на гарнір
Час приготування: 15-25 хвилин (вказується на упаковці).
Пропорції: 1 пакетик рису – 1 літр води.
- Скип’ятіть у каструлі необхідну кількість води.
- Струсіть пакетик і рівномірно розподіліть зерна по поверхні.
- Додайте у воду сіль і опустіть пакетик із рисом.
- Проконтролюйте, щоб вода повністю покривала пакетик протягом усього часу приготування.
- Після закінчення варіння не залишайте рис у гарячій воді, одразу вийміть пакетик, відірвіть край по лінії відриву та сервіруйте страву.
Хитрощі досвідчених господинь
Трюк із рушником
Використовуйте чистий кухонний рушник, щоб зберегти ідеальну розсипчастість рису і не допустити потрапляння зайвої рідини. Просто помістіть його під кришку за 5 хвилин до готовності. Тканина збере весь зайвий конденсат із кришки та не дозволить рису стати вологим.
Крапелька масла
Додайте столову ложку олії в киплячу воду, у якій плануєте варити рис. Це зупинить виділення крохмалю і дозволить отримати окремі зернятка, які ефектно виглядають у салатах та закусках.
Тонкий горіховий аромат
Попередньо обсмажте рис у невеликій кількості олії. Зробити це можна прямо в каструлі, в якій готуватиметься страва. Просто висипте сухий рис і обсмажуйте його протягом 5 хвилин до золотистого кольору. Додайте воду і готуйте як завжди. Зміни будуть дуже тонкими, але це вистачить щоб пожвавити буденну страву.
Жовтий або білий
Для того, щоб рис набув апетитного жовтого відтінку, додайте у воду третину чайної ложки куркуми. А якщо хочете отримати ідеальний білий колір, то крапельку лимонної кислоти чи оцту.

Смачно
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти

Новий рік-2024 пройде під заступництвом Дерев’яного Зеленого Дракона. Дізнайтеся, що приготувати на святковий стіл, щоб догодити цій могутній тварині. (більше…)
Смачно
Швидкий сніданок для тих, хто проспав: 6 смачних рецептів

Забули поставити будильник? Не біда! У нашій статті ви знайдете 6 швидких рецептів смачного сніданку, які допоможуть вам впоратися з ранком, що проспав. Швидко, смачно та ситно – ідеальне поєднання для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування ранкової їжі. Спробуйте наші рецепти і насолоджуйтесь чудовим ранком! (більше…)
-
Смачно2 місяці ago
Меню на Новий рік 2024 – рік Дракона: варіанти страв, оригінальні рецепти
-
Любов і секс2 місяці ago
100+ смс коханому чоловікові своїми словами, які завоюють його серце
-
Дім2 місяці ago
Топ-15: Рейтинг найкращих пральних машин 2023 року
-
Гороскоп2 місяці ago
23 жовтня – який знак зодіаку: Гороскоп на 23 жовтня
-
Мода3 місяці ago
Найкращі бритви для жінок 2023
-
Імена2 місяці ago
Імена для котів-хлопчиків: основні принципи, традиційні та оригінальні ідеї на будь-який випадок
-
Новий рік 20243 місяці ago
Що подарувати на Новий рік? 250 ідей подарунків на Новий рік 2024
-
Здоров'я2 місяці ago
Як горіх: Як накачати попу вдома – безкоштовно, ефективно та швидко!